
Yıldız Çiçeği
Mavi yıldız çiçeği (Laurentia, Isotoma fluviatilis) Campanulaceae veya Bellflower ailesinin bir üyesidir. Yunanca ‘isos’ kelimesi, eşit ve ‘toma’ anlam bölümü anlamına gelir. Bu isim, bitkinin corollasının eşit segmentlerini açıklar.
Yıldız Çiçeği Bakımı
Boyut ve Büyüme
Bu bitkiler 30,5 ila 38 cm yüksekliğinde, kompakt bir höyük şeklinde eşit genişlikte büyür.
Çiçeklenme ve Koku
Bitki, yeşillik üzerinde yükselen güzel, kokulu, yıldız şekilli çiçekler üretir. Yıldız çiçeği hazirandan ilk dona kadar çiçek açar.
Çiçeklenme süresi iklime göre değişir. Çok sıcak, bunaltıcı yerlerde en iyi çiçeklenme zamanı Mayıs’tan Temmuz’a kadar olabilir. Çiçekler büyük ve gösterişlidir ve genellikle boyutları 3 ila 4,5 cm arasında değişir.
Her ne kadar mavi yıldız çiçeği en yaygın olanı olsa da. Bitkiler ayrıca mor, beyaz veya pembe çiçeklerde açarlar. Yıldız çiçeği, Starshine Blue, Starlight Pink ve Sophia gibi ilginç ve heyecan verici melezler koleksiyonunuza renk ve çeşitlilik katar.
Yapraklar uzun ve eğrelti benzeri orta yeşil formlara sahiptir. Dallı, dik gövdeler üzerinde odunsu bir tabandan büyürler.

Yıldız Çiçeği Işık ve Sıcaklık Gereksinimi
Yıldız çiçeği tam güneşte (günde 6 saat veya daha fazla güneş) yetiştirilmeyi sever, ancak kısmi gölgede de iyi sonuç verir. Kış soğuklarına dayanıklıdır.
Sulama ve Besleme
İyi drene olan bir toprağa diktiğiniz sürece, Yıldız çiçeği kuru ve nemli topraklarda iyi yapabilir. Dengeli suda çözünür bir gübre veya organik bir gübre (örn. Balık emülsiyonu) kullanarak büyüme mevsimi boyunca aylık olarak gübreleyin. Gübre ile birlikte gelen talimatları dikkatle izleyin.
Toprak ve Nakli
Yıldız çiçeği iyi drene edilmiş toprağı ve tam güneşi tercih eder. Bitki humusla zenginleştirilmiş, iyi drene edilmiş toprakta gelişir ve kayalık yarıklarda dahi yetişebilir.
Yıldız Çiçeği Budama
Öldükçe çiçek döken bu bitkilerin sert budamaya ihtiyacı yoktur. Ortanca budama yaparak bitkilerini şekillendirebilir ve daha fazla çiçeği teşvik edebilirsiniz.
Yıldız Çiçeği Bitki Yayılımı
Yıldız çiçeğini tohumdan, son dondan yaklaşık 10 ila 12 hafta önce sezonun çok erken zamanında iç mekânda ekerek yetiştirebilirsiniz. Bitkilerin olgunlaşması ve çiçeklenmeye hazır olması yaklaşık dört ay sürer. Şubat ayı başlarında tohumları ekin veya tüm don tehlikesi geçtikten sonra ilkbaharda doğrudan toprağa tohum ekin.
Alternatif olarak, sonbaharda bitkilerden çelikler alın ve ilkbaharda açık havada nakledilmeye hazır hale getirmek için kış boyunca iç mekanlara başlayın. Yıldız çiçeği güneşli ama serin bir yerde saklanabilir. Bitkileri kışlarken suyu azaltın.
Yıldız Çiçeği Zararlı ve Hastalık Sorunları
Çoğu bitkide olduğu gibi, havalandırma için yeterli alan sağlayın ve aşırı su kullanmayın, zararlılarla veya hastalıklarla ilgili sorunlarınız olma olasılığı düşüktür. Tehlikeli türleri, yaprak bitleri tarafından rahatsız edilebilir.
Yıldız çiçeği dış ortamda kemirgenler tarafından sevilmez ve rahatsız edilmez.
Bitki özü cildi tahriş edebilir. Bu bitki ile çalışırken eldiven giydiğinizden ve işiniz bittiğinde ellerinizi iyice yıkadığınızdan emin olun.
Yıldız çiçeği İstilacı Tür Olarak Düşünülebilir mi?
Bu bitki kışa dayanıklı olduğundan, ülkemizde genellikle istilacı (invaziv) olarak kabul edilmez. Bölgenizde sıcak ve kuru bir hava varsa, buna dikkat edin ve sulamasını ve genel bakımlarını ihmal etmeyin.
Yıldız Çiçeği İçin Önerilen Kullanımlar
Yıldız çiçeği, bir sınır bitkisi olarak mükemmel bir seçimdir ve ayrıca bahçelerde ideal olarak tercih edilmektedir.
Bu düşük büyüyen bitki, çiçek bahçesinde ve yollar veya çiçek tarhları boyunca kenarları yumuşatmak için iyi bir dolgu bitkisidir. Yoğun ekildiğinde iyi bir toprak örtüsü oluşturur. Büyüme alışkanlığı özgürce yayılmasını sağlar. Sepetler ile asmak veya kaya duvarlarını süslemek için de iyi bir seçimdir.