
Sardunya Bakım İpuçları
Kolay sardunya bakımı ve büyük, renkli gösterişli çiçek kümeleri, bu Pelargonium’ları kaplar için en sevilen çiçekli bitkiler yapar.
İster iç mekanda ister dışarıda güneşli sundurma veya verandanızda sardunyalar yetiştiriyor olun, Pelargonium melezleri muhteşem canlılık ve çiçeklenme için yenilemez.
Bütün yaz, etli saplarda tutulan birkaç çiçek başının bitkiyi örtmesini bekleyebilirsiniz. Çiçekler tek, yarı çift veya çift olabilir ve pembe, somon, kırmızı, mor veya beyazın birçok tonunda mevcuttur.

Süslü Yaprak Sardunyalar
Taraklı yaprak kenarları ve bölge adı verilen kahverengi, dairesel bir halka , birçok P. x hortorum çeşidinin ayırt edici özellikleridir. Bu melezlere, bölge yaprak desenlerinden dolayı genellikle bölgesel sardunyalar denir.
Bazı bölgesel çeşitler, sadece renkli yaprakları için yetiştirilir. Robert Fish’in küçük, önemsiz çiçekleri var ama kırmızı, sarı, kahverengi ve yeşil yaprakları muhteşem. ‘Henry Cox’ altın, kırmızı, bronz ve yeşil ile sıçrayan bir başka süslü yapraklı sardunyadır.
Yıl Boyunca Sardunya Bakımı
Yapraklardaki soluk halkalar mantar pasından kaynaklanır.
Etkilenen gövdeleri ve yaprakları kesin. Gerekirse bitkinize pas hastalığını tedavi etmek için yapılmış kükürt bazlı bir fungisit püskürtün.
Bırak Güneş parlasın. Çiçek açmayan bitkiler yeterince ışık almadığını gösterir. Direkt güneş dahil olmak üzere sonbaharda sardunyanıza olabildiğince fazla ışık verin. İç mekanda sardunya yetiştiriyorsanız, bitkiyi güneşli bir pencereye koyun.
Çıkmayan sardunya çiçekleri. Bitkinizin düzgün görünmesini sağlamak ve daha fazla çiçek açmasını sağlamak için solmaya başlayan çiçekleri çıkarın.
Sardunyaları budama, yeni büyümeyi zorlar ve size daha fazla çiçek getirir. Hastalıkları çekebilecek sapların yırtılmasını önlemek için keskin budayıcılar kullanın ve 45 ° açıyla kesin. Bitkiyi kompakt tutmak için ilkbaharda gövdeleri sert bir şekilde kesin. Büyüyen ipuçlarını sıkıştırmak dallanmayı teşvik edecektir.
İlkbaharda saksı değişimi. Sardunyalar, hafifçe saksıya bağlıysa en iyi çiçek açar. Bitkinizi 1 boy büyük saksıya taşıyın veya aynı saksıda tutun ve taze toprak verin.
Sardunyaları yıldan yıla kurtarmak, serin bir kış dinlenmesini gerektirir. Bunlar dona dayanamayacak çok yıllık bitkilerdendir. Sardunyaları serin bir bodrum katında veya garajda minimum 10 ° C sıcaklıkta kışlayabilirsiniz. Bu dinlenme sırasında az miktarda su verin, ancak toprağın tamamen kurumasına izin vermeyin. Yaprakların ölmesine izin verin, ardından ilkbaharda sapları sert bir şekilde kesin.
İyi sardunya bakımı ile bitkiniz her yıl çiçek açacaktır. Kök kesimlerinden veya tohumlardan kolayca köklenen sardunya üretimi, bu muhteşem çiçekli bitkiler koleksiyonunuzu kolayca büyütebilir.
Satın Alma İpuçları
İlkbahar ve yaz aylarında bahçe merkezlerinde, fidanlıklarda ve internetten sardunya satın alabilirsiniz. Sağlam büyüme ve üstün çiçeklenme ile her yıl düzinelerce yeni melez sunulmaktadır. Sardunyaların bakımı kolaydır, bu yüzden istediğiniz kadar seçin.
Sardunya Bakım İpuçları
Menşei: Güney Afrika
Yükseklik: 30-90 cm
Işık: Tam güneşe parlak ışık. Yaz için dışarıda güneşli bir yerde sardunyalar yetiştirmek, ona daha fazla çiçek açma gücü verecektir. Geceleri sıcaklık 10 ° C’ye düşmeden önce tekrar içeri getirdiğinizden emin olun. Bitkinizi yavaş yavaş tekrar içeri taşımaya çalışın.
Daha düşük ışık seviyelerine alıştırmak için önce gölgeli bir noktaya taşıyın. Işıktaki ani değişiklikler yaprakların düşmesine neden olur. Sardunyayı taşırken çiçeklere sürmemeye özen göstermelisiniz çünkü çiçekler kolayca düşebilir.
Su: İyice sulayın, ardından tekrar sulamadan önce üstteki 2,5 cm kısmın kurumasını bekleyin. Kışın sulamayı kesin, ancak köklerin tamamen kurumasına izin vermeyin. Kök çürümesine neden olabilecek ıslak toprağı önlemek için drenaj delikleri olan bir tencere kullanın.
Nem: Ortalama oda (yaklaşık %40 bağıl nem).
Sıcaklık: Soğuk geceler (13-16 ° C) ve sıcak günler (18-24 ° C) çiçek tomurcuklarını tetikleyecektir.
Toprak: Turba yosunu bazlı topraksız karışım.
Gübre: İlkbahar ve yaz aylarında çiçeklenmeyi teşvik etmek için yüksek fosforlu bir gübre ile besleyin.
Yayılma: İlkbaharda ve yazın başlarında gövde kesimlerini alın ve taze saksı karışımında kök yapın. Sardunya tohumunun yetiştirilmesi de kolaydır. Erken ilkbaharda tohum ekin.