
Pers Kalkanı
Fars kalkan bitkisinin güzel yaprakları (botanik adı: strobilanthes dyerianus), çiçekli bir bitkiden çok daha uzun canlı renkler sunar. Yeşil damarlarla birlikte mordan gümüşe kadar değişen renkte 10 cm ile 18 cm boyutlarında değişen yaprakları ile bilinir. Yıl boyunca kısa bir süre açık mavi çiçekler tomurcuklanır.
Tüm Pers kalkanı bitkileri çiçek açmaz ve eğer açarlarsa, genellikle sonbaharda veya kışın açacaklardır. Bitki sıcak bir ortamda olmadığı sürece çiçekleri genellikle görmezsiniz. İdeal koşullarda, bitki 1,2 metre kadar büyüyebilir.
Bitki, insanları yıllarca güzelliğiyle süsleyen çok yıllık bir yer olan Myanmar’dan türemiştir. Tropikal, çiçekli bitkilerden oluşan Acanthaceae ailesinin bir parçası olarak kabul edilir. Bu tropik bitkinin bakımı biraz zaman alabilir, ancak doğru özenle evinizde veya bahçenizde bir pers kalkanı bitkisinin tadını çıkarabilirsiniz.

Pers Kalkanı için Büyüme ve Bakım Nasıl Yapılır?
Pers kalkanı bitkileri en çok Ülkemizin güney kesimlerinde daha ideal büyüme seviyesine ulaşırlar. Bitki sıcaklıkların aşırı düşmediği güney batı bölgelerinde de başarılı olabilir.
Dünya da Güney Amerika ve Hawaii’deki bazı yerlerde açık havada büyürken, çoğu insan bu güzel bitkiyi çevreyi düzenlemek ve gelişmesini sağlamak için bahçe veya evlerde yetiştirir. Bitki kapalı alanda yetiştirilirken, bitki 15 derecenin üzerinde ısıda olmalıdır.
Fars kalkanınızı dışarıya dikmek istiyorsanız, sadece bir nedenden dolayı dayanacağını ya da soğumaya başladığında içeri getireceğinizi varsayarak dikin. Ayrıca bitkilerinizi birbirinden 90 ila 120 cm aralıklarla yerleştirmek büyümeleri açısından daha doğru olacaktır.
Fars kalkanı bitkileri gübrelemeyi sever. Bitki besinlerinizi yoğun sezonda iki haftada bir azot bazlı verebilirsiniz, ancak kış ve sonbaharda gübre vermemelisiniz.
Bir Pers kalkanı bitkisinin cazibelerinden biri doğal çalılığıdır. Bununla birlikte, sapları her seferinde geri sıkıştırarak görünüşte daha da yoğunlaşabilir.
Bitkiniz için toprağın temel pH seviyesi 5.5 olmalıdır.
Su Gereksinimleri
Pers kalkanı bitkileri sürekli nem gerektirir. Haftada iki kez bol ve eşit oranda sulayın. Toprağın üstünden 4 – 5 cm kadar kısmı sürekli nemli olmalıdır. Toprağın sulamalar arasında kuruduğunu fark ederseniz, sulama sıklığını artırın. Bitkileri açık havada yetiştiriyorsanız, malç yapmak nemi tutmaya yardımcı olabilir.
Hidrasyon, yaprakların solmasını önlemek için çok etkili olduğu için, günlük su verilmesi şiddetle tavsiye edilir. Bitkinizi sularken klorlu sudan kaçının, çünkü klor bitkiye zarar verebilir.
Güneş Işığı ve Sıcaklık Gereksinimleri
Pers kalkanı bitkisi gelişmek için sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar. Bitkiye evinizi bozmadan ihtiyaç duyduğu nemi vermek için bitkinizin saksısını çakıl taşları ve su bulunan bir tepsiye koymaktır. Su yukarı doğru buharlaşacak böylece bitkiyi nemli tutacaktır.
Açık havada dikim yapılırsa, sıcaklık 12,7 dereceden fazla olmadığı sürece tohumlar büyümeyecektir. Daha önce de belirtildiği gibi, bitkiler sürekli olarak 15,5 dereceden daha yüksek bir sıcaklıkta olmalıdır. Bitki ısı ve nem ile gelişirken, kısmi gölgeyi tercih eder.
Pers Kalkanı Bitkisinin Sık Karşılaştığı Sorunlar ve Çözümlerinin Listesi
Birçok bitkide olduğu gibi, Pers kalkanı bitkisi, özellikle yaprak bitleri ve beyaz sinekler olmak üzere bazı zararlıları çekebilir. Bitki yetiştirdiğiniz alanı düzenli olarak kontrol etmek, bir sorununuz olup olmadığını söyleyebilir. Bir sorun geliştirirseniz, azotu az olan veya hiç olmayan bir gübreye geçin.