
Peperomia Caperata
Piperaceae ailesinin bir üyesi olan bu kompakt bitki, kalp şeklinde, derince kabartılmış yapraklarla kaplı kısa gövdelere sahiptir. Yapraklar yeşildir, bazen kırmızı ve koyu yeşil damarların bir kızardığını da görebilirsiniz.
Yaz aylarında erken sonbaharda, sıçanın kuyruklarına benzeyen ince çiçek sivri uçları görebilirsiniz. Bitkinin tabanından kırmızımsı – mor saplı büyüyen yeşillik höyüğünün üzerinde yükselirler. Bu da Peperomia caperata’nın ayırt edici özelliklerinden biridir. Peperomia caperata’nın uzun boylu, ince sivri uçlara sahip sıra dışı çiçekleri vardır.

Peperomia Caperata Çeşitleri
En yaygın çeşit, kompakt bir büyüme alışkanlığına sahip ‘Emerald Ripple’… ‘Variegata’ yeşil bir sıçrama ile beyaz yapraklara sahiptir. Bazılarında ‘Bordo’ gibi kırmızımsı yeşil yapraklar bulunur. Başka bir favori pürüzsüz, parlak, kapitone yeşillik ile ‘Rosso’ çeşididir. Sevdiğiniz yaprak renkleri ve desenleri olan bir bitki seçin. Hepsinin büyümesi kolaydır.
Peperomia Caperata Rosso Bakımı
Peperomia Caperata ‘Rosso’ parlak, yeşil ve bordo yaprakları ile çarpıcı bir ev bitkisidir. Peperomia caperata genellikle sorunsuzdur. Bu bitkiyi gerçekten rahatsız eden tek şey vıcık vıcık topraktır.
Fazla suyu sevmez.
Toprağın sulamalar arasında hafifçe kurumasına izin verin. Büyüme yavaş olduğunda kışın az miktarda su vermeniz yeterlidir. Solgunluk zayıf olduğu ve kökleri yeterli oksijen alamadığı için yaprakların solmasını ifade eder.
Siyah saplar ve alt yapraklar hantal toprağın bir belirtisidir. Sadece birkaç gövde siyaha dönerse, tabandan kesilebilirler. Bitkiyi saksısından çıkarın ve köklerine bir göz atın. Siyah ve yumuşak mı? Eğer öyleyse, bitki muhtemelen iyileşmeyecektir.
Sadece ilkbaharda bitki saksısından daha fazla büyüdüğünde saksı değişimi yapın. Sadece biraz daha büyük bir saksıya taşıyın, çünkü çok büyük bir kap çok fazla su tutacak ve kök çürümesine neden olacaktır.
Ayrıca, drenaj deliği olan bir kap kullandığınızdan emin olun. Sade bir süslü saksı ile örtmek istiyorsanız, bir önbelleğe (drenaj delikleri olmayan dekoratif bir ekici) koyun. Tencereyi drenaj suyunun üstünde tutmak için önbelleklerin altına küçük nehir / çakıl taşları koyabilirsiniz.
Yaprak damlası, toprakta tuzların yumuşak su veya çok fazla gübre birikmesinden kaynaklanabilir. Biriken tuzları, toprağın yüzeyinde beyaz bir kabuk birikintisi olarak görebilirsiniz. Neyse ki, fazla tuzları temizlemek kolaydır.
Tuzlar nasıl temizlenir: Toprak üzerine bol miktarda oda sıcaklığında su dökün, toprağı ıslatın ve fazla suyun birkaç dakika boyunca drenaj deliklerinden dışarı akmasına izin verin. Sonra daha fazla su dökün. Drenaj tepsisini boşaltın.
Peperomia Caperata Bilmeniz Gerekenler
Menşei: Brezilya
Yükseklik: 20 cm’ye kadar büyüyebilir
Işık gereksinimi: Düşük veya parlak ışık fark etmeksizin ideal olarak büyüyebilir. Bu bitkiyi doğrudan güneş ışığından koruyun. Doğuya veya kuzeye bakan bir pencereden gelen ışık en iyi sonucu verir. Peperomia caperata kapalı büyüme ışıklarının altında da büyür, bu da bir ofis bitkisi için iyi bir seçimdir.
Su gereksinimi: Toprağı çok fazla nemli tutmamaya önem verin. Toprağın üst birkaç cm’lik bölümünün sulamalar arasında kurumasına izin verin. Kışın daha az sulayın, tekrar sulamadan önce toprağın üst yarısının kurumasını bekleyin.
Nem ihtiyacı: Yaklaşık %40 ila 50 orta derecede bağıl nem ideal büyüme için yeterli olacaktır. Gerekirse bir nem tepsisi veya oda nemlendiricisi kullanın. Veya bitkinizi açık bir teraryuma koyun, doğal yağmur ormanı habitatı gibi nemli havayı sevecektir.
Sıcaklık gereksinimi: Yıl boyunca ortalama oda sıcaklıkları olan 18 ila 24 ° C yeterlidir.
Toprak gereksinimi: Drenaja yardımcı olmak için perlit veya kum içeren hafif turba yosunu saksı karışımı kullanmalısınız. Peperomia kökleri etrafında biraz hava sever. Eğer saksı ortamı ıslak tutulursa, bu bitkinin kolayca kökleri çürür.
Gübre ihtiyacı: Yarıya seyreltilmiş sıvı veya suda çözünür bir gübre ile sonbaharda her ay besleyin.
Yayılma: İlkbaharda yaprak veya gövde ucu kesimleri alarak bitkinizi çoğaltabilirsiniz.