
Orkide
Orkide çiçeklerinin güzelliği, karmaşıklığı ve inanılmaz çeşitliliği, bitki dünyasında rakipsizdir. Bu egzotik güzellikler, 30.000’den fazla farklı tür ve en az 200.000 melez ile dünyadaki en büyük çiçekli bitki ailesini içerir. Uygun ortam sağlandığında Orkide bakımı zahmetsizdir.
Ekvatoral tropiklerde, kutup tundrasında ve aradaki her yerde bulunabilir. Bu çeşitliliğin nedeni, orkidenin verilen ortama uyum sağlamadaki inanılmaz yeteneğinde yatmaktadır. Pek çok farklı yetiştirme koşullarında gelişen birçok farklı orkide çeşidi ile, bir mutfak penceresi veya tam boyutlu bir sera olsun, sağlayabileceğiniz koşullara uygun bir orkide bulmak nispeten kolaydır.
Çoğu ekili orkide tropiklere özgüdür. Doğal ortamlarında kendilerini ağaç kabuğuna veya diğer bitkilerin yüzeyine tuttururlar. Kalın, beyaz kökleri, nemi ve çözünmüş besinleri emmek için özel olarak uyarlanmıştır.
Bu tropikal orkideler genellikle orman zemini yerine ağaç tepelerinde geliştiği için, iyi hava sirkülasyonuna ve bol miktarda ışığa alışkındırlar. Yıl boyunca 12 saatlik bir günü tercih ederler ve ılıman bölgelerdeki yaz ortası koşullarıyla aynı şekilde yüksek bir ışık yoğunluğu gerektirirler.

Orkide Bakımı ve Yetiştirmesi Zor mu?
Aslında, bazılarının bakımı neredeyse imkansızdır. Ancak güneş alan bir pencere önünde veya ışık altında büyümekten mükemmel bir şekilde mutlu olan düzinelerce orkide ve yüzlerce melez vardır.
Sağlayabileceğiniz büyüme koşullarına göre uyarlanmış daha az narin çeşitlerden birini seçerek başlayabilirsiniz. Alabileceğini en olgun bitkiyi satın alın (genç bitkileri memnun etmek çok daha zordur) ve mümkünse çiçek açanları satın alın, böylece ne için çalıştığınızı bileceksiniz.
Orkide Nasıl Büyür?
Orkide genellikle büyüme alışkanlıklarını karakterize eden iki geniş kategoriye ayrılır. Monopodiyal orkideler tek ve dik bir gövdeye sahiptir, yapraklar kök boyunca karşılıklı olarak düzenlenmiştir. Çiçek sapı en üstteki yaprakların tabanından görülür. Bu büyüme alışkanlığına sahip orkide arasında phalaenopsis ve vandalar bulunur.
Daha yaygın büyüme alışkanlığı sempodidir. Bu orkide türleri yatay olarak büyür, eski köksaptan yeni sürgünler gönderir. Yapraklar ve çiçek yeni sürgünlerin üstünde oluşur.
Birçok semodiyal orkide, bitkinin uzun süreli kuraklık dönemlerinde hayatta kalmasına yardımcı olmak için su ve besinleri depolayan şişmiş sürgünler olan psödobulblar oluşturur. Semodiyal orkide arasında cattleya, cymbidium, oncidium ve dendrobium bulunur.
Orkideler, tercih ettikleri sıcaklık, nem ve ışık seviyelerinin bir göstergesini veren doğal yaşam alanlarına göre de sınıflandırılabilir.
Phalaenopsis ve paphiopedilum gibi nemli tropiklere özgü orkide bakımı için, yüzde 80 ila 90 nem ile 22 ila 30 °C gündüz sıcaklıklarını tercih eder. Işığın çok yoğun olmadığı doğu veya güneydoğuya bakan odalarda daha iyi yetişirler.
Cymbidiumlar ve dendrobiumlar da dahil olmak üzere sıcak iklim orkideleri, ortalama 12 ila 22 °C sıcaklığa, düzenli bir nem kaynağına ve iyi hava sirkülasyonuna alışkındır. Genellikle güneye bakan bir odanın pencere kenarında mutlu olurlar, ancak aşırı sıcak yaz aylarında biraz gölgelendirmeye ihtiyaç duyabilirler.
Cattleyas ve bazı oncidiumlar günlerin kuru ve nispeten serin olduğu yerlerde büyür. Uzun bir kuru mevsimi 26 veya 32 °C sıcaklıklarla tolere edebilirler. Işık ihtiyacı yüksektir, bu nedenle güneye bakan güneşli bir pencereye yerleştirilmelidirler.
Masdevallia ve epidendrum gibi yüksek irtifa orkideleri, ortalama sıcaklıkların 15 ila 21 °C olduğu ve nemin çok yüksek olduğu bulut ormanlarında yetişir. Bu orkideler çok yoğun olmayan filtrelenmiş ışığı tercih eder.
Orkide Bakımı
30.000 farklı orkide türü ile genel bakım ve yetiştirme talimatları vermek mümkün değildir. Bununla birlikte, bir ormanın nasıl göründüğü ışık, su ve büyüyen ortam tercihlerine dair ipuçları sağlayabilir.
Bitki az yaprak veya kösele yapraklara (çoğu cattleya ve oncidium gibi) sahipse, muhtemelen bitkinin yüksek ışık ortamına ihtiyacı vardır.
Yapraklar yumuşak ve gevşek ise (bazı phalaenopsis ve çoğu paphiopedilum gibi), bitkiler muhtemelen çok ışığa duyarlıdır ve güneye bakan güneşli bir pencereye yerleştirilmemelidir.
Orkide yağ psödobulbları varsa, az miktarda sulanmalı ve kaba kabuk veya lav kayalarının kaba parçaları üzerinde yetiştirilmelidir. Orkide psödobulb yoksa, daha sık sulama gerektirebilir veya sfagnum yosunu gibi daha nem tutucu bir ortamda yetiştirilmelidir.
Işık İhtiyacı
Orkide bakımı adına genel bir kural olarak, orkideler ışığa aç bitkilerdir. En iyi sonuçlar için, yıl boyunca her gün 12 ila 14 saat ışık almaları gerekir. Tropik bir ortamda, doğal ışığın süresi ve yoğunluğu ılıman iklimlerde olduğu gibi değişmez. Bu nedenle, orkidelerinizi hareket ettirmeniz ve kış aylarında mutlu etmek için yapay ışıkla takviye etmeniz gerekebilir.
Güney ve doğu cepheli pencereler genellikle orkideler için en iyi yerlerdir. Batı pencereleri çok sıcak olabilir ve kuzey pencereleri genellikle çok karanlıktır. Orkideleriniz için iyi bir pencere yeriniz yoksa, yapay ışıklar altında büyüyeceklerdir.
Orkide, bir dizi 4 metrelik floresan ampulden en fazla 15 ila 20 cm uzağa yerleştirilmelidir. Görüşler soğuk beyaz, sıcak beyaz ve ampullerin yaydığı ışıkların faydalarına ve türün gerekliliğine göre değişir. Yeni tam spektrumlu ampuller muhtemelen en iyi seçimdir.
Vandalar ve cymbidiumlar gibi çok yüksek ışık gereksinimlerine sahip bazı orkidelerin çiçek açmak için yüksek yoğunluklu deşarj aydınlatmasına ihtiyacı olabilir.
Büyüme Ortamı
Paphiopedilumlar ve bazı karasal orkideler toprakta yetişir. Ancak çoğu tropikal orkide epifitlerdir, yani toprakta değil havada yetişir. Etli kökleri, suyu emmek için sünger görevi gören velamen adı verilen beyaz hücrelerden oluşan bir tabaka ile kaplıdır. Kaplama ayrıca kökleri ısı ve nem kaybından korur.
Orkide bakımı adına yetiştirilen bir ortam iyi bir hava sirkülasyonu sağlamalı ve suyun çok çabuk akmasına izin vermelidir.
Orkide türüne bağlı olarak:
- Turba yosunu
- Köknar kabuğu
- Kurutulmuş eğrelti otu kökleri
- Sfagnum yosunu
- Taş yünü
- Perlit
- Mantar külçeleri
- Taşlar
- Hindistancevizi lifi
- Lav kayası
Veya bu malzemelerin birkaçını birleştiren bir karışımda mutlu olabilirler. Bazı epifitik orkideler ağaç eğrelti otu veya mantar levhalarına da bağlanabilir. Genel bir kural olarak, köknar kabuğu külçeleri en popüler büyüyen besi yeridir.
Orkide Bakımı ve Sulama
Çoğu orkide kuraklığı ve fazla nemi tolere edebilir. Hiçbir şey bir orkideyi su dolu bir saksıdan daha hızlı öldüremez. Yeterli hava dolaşımı olmadan, bitki boğulur ve ölür.
Çok genel bir kural olarak, orkide haftada bir kez sulanmalıdır. Büyüyen ortamın sulamalar arasında kurumasına izin verilmeli ve fazla su köklerle veya büyüyen ortamla temas etmemelidir.
Orkidelerde Nem
Çoğu tropik orkide yüzde 60 ila 80 nem seviyesini tercih eder. Çoğu evde kış mevsimindeki nem seviyesi yüzde 30’a yaklaşırken, orkide yetiştiricileri genellikle bir nemlendirici kullanır veya orkidelerini özel nem tepsileri veya çakıl dolu tepsilere yerleştirir. Bazı orkideler buğulanmadan da yararlanır.
Orkidelerde Gübreleme
Orkide yetiştiren ortamlar çok az besin sağlar, bu nedenle sağlıklı büyümeyi sürdürmek için orkide gübrelenmelidir. Sıvı bir gübre kullanın ve diğer bitkiler için olduğundan daha fazla seyreltin. Gübre sadece bitkiler aktif büyüme içerisindeyken uygulanmalıdır.
Bu, çoğu orkidenin kış ortasında veya yeniden saklandıktan hemen sonra döllenmemesi gerektiği anlamına gelir. Birçok yetiştirici 30-10-10 gübre kullanır, ancak bazıları da 10-10-10 veya 10-10-30’u tercih eder. Orkidelerinizi balık emülsiyonu veya deniz yosunu özleri ile beslemek mikro besinler sağlayacaktır.
Orkide Saksı İhtiyacı
Orkideler genellikle nispeten küçük bir saksıda mutlu olmaktadır. Bunun için plastik saksılar tercih edilir, çünkü yeniden saklanma zamanı geldiğinde, kökler daha kolay ayrılabilir veya saksılar basitçe kesilebilir. İyi drenaj sağlamak için, saksının altını köpük “fıstık” ile doldurabilirsiniz.
Bitkinin tacı, saksının üst kısmının biraz altında olmalıdır. Bazen, kökleri oluşana kadar bitkiyi sabitlemek için biraz tel kullanmak faydalı olabilir.
Bazı orkideler her yıl yeniden saksı değişmelidir. Çoğu yedi veya daha fazla yıl boyunca aynı kapta mutlu olabilirler. Genel bir kural olarak, gerekmedikçe orkidenizin saksısını değiştirmeyin. Orkide rahatsız edilmeyi sevmez. Büyüyen ortam, havalandırmayı azaltmak için yeterince parçalanmaya başladıysa, kökler potun ötesine sürünüyorsa veya yeni büyüme bitkinin dengesini bozmuşsa saksıyı değiştirin.
Orkidelerde Yayılma
Orkideyi tohumdan yaymak oldukça zordur. Diğer bitkilerin tohumlarının aksine, orkide tohumları besin saklama dokuları içermez. Büyümek için tohum, kök sistemine nüfuz edebilen ve besinleri kullanılabilir bir forma dönüştürebilecek belirli bir mantar türünün bulunacağı yere düşmeli veya konulmalıdır.
Oranların üstesinden gelmek için, bir orkide tohumu kapsülü tipik olarak ana bitkiden yüzlerce mil taşınabilen milyonlarca mikroskobik tohumu dağıtır.
Orkide tohumdan çoğaltmak için steril koşullarda çalışmalısınız. Tohumlar için, besin maddeleri ve büyüme hormonları içeren jelatinimsi bir maddede kullanılmalıdır. Ayrıca çok sabırlı olmalısınız. İlk yaprakların gelişmesi aylar alır. Kökler daha sonra ortaya çıkar. Bir çiçek görmeden önce en az üç ve en fazla sekiz yıl kadar bekleyebilirsiniz.
Orkideleri bölünerek çoğaltmak çok daha kolaydır. Ancak bir bitkiyi bölmenin en az bir yıl boyunca çiçek açmayı bırakmak anlamına geldiğini unutmayın. Ayrıca, orkide bitki büyüdükçe daha fazla çiçek üretecektir. Küçük bölünmelerin olgunlaşması yıllar alır.
Orkide Bakımı Gerçekleri
Diğer bitki ve hayvanların aksine, orkideler türler arasında ve ilgili cinsler arasında melezler üretebilir. Bu, akıl almaz sayıda melezlere izin verir ve çoğu orkideye verilen çok karmaşık isimlerin sebebidir.
Çoğu orkide yılda bir kez çiçek açar, ancak gerçekten mutlularsa, daha sık çiçek açabilirler. Belirli bir mevsim boyunca çiçek açan bir orkide istiyorsanız, en iyi bahis o zaman çiçek açan bir bitki satın almaktır.
Bir orkide çiçek açtığında genellikle altı ila on hafta devam eder.
Yeni Başlayanlar İçin Kolay Orkide Çeşitleri
Cattleya: Yüksek ışık; 12 ila 32 derece sıcaklık, Yüzde 40 ila 80 nem, alternatif ıslak ve kuru ortam; zemin için kaba çam kabuğu.
Phalaenopsis: Parlak ışık; 18 ila 30 derece sıcaklık, Yüzde 40 ila 70 nem, kurumasına izin vermeyin, zemin için orta köknar kabuğu.
Paphiopedilum: Parlak ışık; Çeşitliliğe bağlı olarak 10 ila 26 derece sıcaklık, Yüzde 40 ila 60 sürekli nem, zemin için kabuk ve kabarık yosun karışımı.