
Nergis Zambağı Çiçeği
Nergis zambağı, Yapraksız görünen çıplak çiçek sapları nedeniyle çıplak kadın olarak da bilinir. Bu çiçekli soğanlı bitkiler çoğunlukla dışarıda yetiştirilirken, doğru koşullar altında, evde büyüyecek ve çiçek açacak uygun ampul tipi türlerdir.
Not: Kış veya bahar aylarında Hippeastrum cinsi ve çiçeklerinden gelen Amaryllis ile karıştırılmamalıdır. Belladonna yaz sonunda çiçek açar.
Menşei:Güney Afrika.
İsimler: Belladonna zambak, Mart zambak ve çıplak kadın, Nergis Zambağı (yaygın adı). Amaryllis belladonna (botanik / bilimsel ad).
Maksimum Büyüme (yaklaşık): Yükseklik 60 cm.
Evcil hayvanlar için zehirli:Kediler ve köpekler için toksiktir.
Amaryliss ve amaryliss belladonna arasındaki farklar: Bunlar arasındaki farkları ararken temel özellikler, bu türün çiçeklenme zamanında yaprakları yoktur, katı gövdeler ve 6 -12 çiçek verirken, hippeastrum (amaryllis) çiçeklenme sonra kısa yaprakları vardır, içi boş sapları ve çiçek açar 3-6 çiçek.

İç mekanda yetiştirmek için hippeastrum’u çok daha çekici bir bitki buluyorum çünkü çiçek üretiyor ve bol yeşillik veriyor. Belladonna, kapalı mekân yetiştiricileri arasında daha az popülerdir ve sadece seralarda veya bahçede yetiştirmek için uygundur.
Yeşillik: Yeşil kuşak şeklindeki yapraklar ilkbaharda ortaya çıkar ve daha sonra çiçeklenme dönemi için bol miktarda yiyecek rezervi aldıktan sonra yaz başlarında ölür. Yaz sonunda ampul ve çiçeklerden bir veya iki yapraksız katı gövde ortaya çıkar.
Çiçeklenme: Ağustos veya Eylül aylarında kokulu pembe veya beyaz huni şeklindeki çiçekler, yapraksız kırmızımsı renkli sapın üstünde 6-12 küme görünür.
Dinlenme süresi: Yapraklar öldükten sonra, artık kuru toprak gerektiğinde soğanın dinlenme süresi gelmiştir.Çiçek başaklarının ve çiçeklerin yaz sonunda ortaya çıkması için hazırdır.
Nergis Zambağı Bakımı
Sıcaklık: 18 ila 24 ° C arasındaki sıcaklıklar en uygun sıcaklıklardır.
Işık: Parlak ve doğrudan güneş ışığı tavsiye edilir. Nergis zambağının çiçek açması için bitkinin güneye bakan bir pencerenin yakınında olması, güneşli günden en fazla yararlanabileceği bir ortamda olması gerekir.
Sulama: Büyüme ve çiçeklenme döneminde toprağı nemli (ıslatılmamış) tutun. Yapraklar öldükten sonraki dinlenme döneminde, sap görünene kadar sulamayın ve sonra normal şekilde sulamaya başlayın.
Toprak: Eşit kısım perlit ve turba veya iki kısım tınlı toprak ve bir kısım perlit kullanabilirsiniz. Yerel bahçe merkeziniz başka uygun seçenekler de sunabilir. Ampulün büyük bir bitki kabına yerleştirildiğinden emin olun.
Saksı Değişimi: Bitkiye kökleri için bolca alan sağlayan oldukça büyük bir saksıya dikin. Her 2-3 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Gübre: Yapraklar ortaya çıktığında, ayda bir kez seyreltilmiş bir sıvı gübre kullanmalısınız. Dinlenme süresi boyunca beslemeyin ve sap belirdiğinde tekrar başlayın. Besleme Nergis zambağı bitkilerinin çiçek açmasına yardımcı olacaktır.
Nem: Normal oda nemi iyi.
Yayılma: Bunlar tohum, ampul ofsetleri veya köksaplar ile çoğaltılabilir.
Nergis zambağını iç mekanda yetiştirebilirsiniz ve çiçek açtığı zaman çok basit ve çekici görünürler. Bununla birlikte, hippeastrum türlerine bir göz atmanın en iyisi olduğunu söyleyebiliriz çünkü iç mekan yetiştiriciliği için çok daha uygun ve çiçeklenmeleri daha kolaydır.