
Hanımeli Bitkisi
Hanımeli bitkisi (Lonicera) veya Çince Jin Yin Hua, bahçeniz için; güzel, kokulu, dinç, büyümesi kolay, ısıya dayanıklı bir çiçekli bitkidir.Beyaz, sarı, pembe ve kırmızı tonlarında güzel, bol kokulu çiçekler üretir ve yaz aylarında kelebekleri, sinek kuşlarını ve bal arılarını bahçenize çeker. Sonbaharda, çiçekler ötücü kuşlar için meyve olur. Bu yazıda hanımeli bakımı, seçimi, dikimi ve yetiştirilmesi hakkında bilgi paylaşacağız.
Ayrıca, daha popüler çeşitlerin bazılarının kısa açıklamalarını sunacağız. Daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

Hanımeli Bakımı ve Kullanım Alanı
Güçlü bir tırmanıcı olan hanımeli çitleri süsleyen bir kafes bitkisi ve kaplama kemerleri olarak görülür. Çoğu tipteki hanımeli sarmaşıkları, uygun ve sağlam bir destek sağlandığında üç ila 6 metre yüksekliğinde büyüyebilir.
Asma türleri bahçede çeşitli yaratıcı şekillerde kullanılabilir. Doğru destek ile gölge, barınak, gizlilik ve muazzam bir çekicilik sağlayabilirler.
Ek olarak, asma çeşitlerinin bir zemin örtüsü olarak yayılmasına izin verilebilir. Bu şekilde kullanıldıklarında toprağın nemi tutmasına ve erozyona karşı iyi koruma sağlamasına yardımcı olurlar.
Ayrıca desteksiz olarak yetiştirilebilen çalı çeşitleri de vardır. Çalılar tipik olarak iki ila dört buçuk metre yüksekliğinde ve genişliğinde büyür. Bazı küçük örnekler saksı bitkileri olarak kullanılır.
Çalı çeşitleri gizlilik taraması, sınır çitleri ve çekici kitle dikimleri için mükemmel seçimler yapar. Bu türlerin bazıları açık gölgede çok iyi sonuç verir ve yüksek gölge sağlayan uzun ağaçlar için idealdir.
Hangi Tür Hanımeli Bitkisi Seçmelisiniz?
Çalı veya twining sarmaşık olarak yaklaşık 200 farklı Hanımeli bitkisi türü vardır. Hanımeli ailesi, yaprak dökmeyen ve yaprak döken bitkiler ve bir dizi ilginç melez türler içerir. Çoğu sertlik bölgesi için özel tip hanımeli sarmaşıklar mevcuttur. İşte en popüler seçeneklerden birkaçı.
Kış Hanımeli (Lonicera Fragrantissima)
Bu çalı hanımeli, desteklenmeyen iki buçuk metre yüksekliğe ve genişliğe kadar büyüyen yarı yaprak dökmeyen bir türdür. Çiçekleri oldukça küçük, çok kokulu ve kremsi beyazdır. Kış sonunda çiçek açmaya başlar ve ilkbaharın ortasına kadar devam eder.
Tartarian Hanımeli (Lonicera Tatarica)
Tatarian hanımeli bitkisi, desteksiz on metre yüksekliğinde ve on metre genişliğinde olabilen yaprak döken bir çalıdır. Trompet şeklindeki çiçekleri kırmızı, pembe veya beyaz renktedir. Çiçeklenme mevsimi, ilkbaharın sonlarından yaz başlarına kadar oldukça kısa bir zaman dilimidir.
Trompet Hanımeli (Lonicera Sempervirens)
Bu asma, iyi bir destekle 4 metre yüksekliğe kadar büyüyen yarı yaprak dökmeyen bir bitkidir. Borulu çiçekleri sarıdan turuncuya ve kırmızıya kadar değişen tonlarda gelir. İlkbaharın sonlarından yaz ortasına kadar çiçek açar.
Dropmore Scarlet Hanımeli Bitkisi (Lonicera Brownii)
Bu yaprak döken sarmaşıklar sağlam destek ile 4 metre yüksekliğe kadar büyür. Çiçekleri parlak kırmızı ve çok kokuludur. İlkbaharın sonlarından yaz ortasına kadar çiçek açar.
Goldflame (Lonicera Heckrottii)
Bu yaprak döken asma, uygun destekle dört buçuk ila 6 metre yüksekliğe kadar büyür. Çiçekleri sarı merkezlerle parlak pembe renktedir. Çiçekler, ilkbaharın sonlarından yaz ortasına kadar derin kokulu ve bol miktarda bulunur.
Amerikan Hanımeli (Lonicera Americana)
Bu yaprak döken asma, doğru destekle 4 metre yüksekliğe ulaşır. Çiçekleri mor, kırmızı veya pembe saçaklı parlak sarı renkte çok kokulu ve çekicidir. Çiçeklenme mevsimi ilkbaharın sonlarından sonbaharın başlarına kadar uzanır.
İtalyan Hanımeli (Lonicera Caprifolium)
3 ila 6 metre yüksekliğe ulaşan güçlü bir sarmaşıktır. Bitki, güçlü saplarını tırmanmak ve direklere, dallara veya diğer desteklere yapışmak için kullanır. Ayrıca balkonda büyüyebilir, ancak yeterince büyük bir saksı gerektirir.
Mercan Hanımeli (Lonicera Sempervirens)
2014 Yılının kır çiçeği olarak tanınmıştır, tatlı nektarları için arıları cezbeder. Bu tür nektar severleri bahçenize çekmenin yanı sıra, bir çay kaynağı da olabilir. Yerli Amerikalılar astım, öksürük ve boğaz ağrılarını tedavi etmek için bu bitkinin kurutulmuş yapraklarını kullanmışlardır.
Henry’nin Hanımeli (Lonicera Henryi)
Bu sarmaşık bitkisi, tırmanacak kadar uzun bir şeye sahipse, 9 metre yüksekliğe kadar büyüyebilen gerçek bir yaprak dökmeyen bitkidir. Trompet gibi, çiçekleri tübülerdir ve sarı veya kırmızı tonlarına sahiptir. Trompet’in aksine, çok uzun bir çiçeklenme mevsimi bulunur. Aslında, tüm bahar ve yaz boyunca çiçek açar.
Japon Hanımeli (Lonicera Japonica Halliana)
Bu yaprak döken asma “Salon Hanımeli” olarak adlandırılır. Çiçek açan mevsimi (yaz sonu ile sonbahar arası) ilerledikçe beyaz çiçekleri sararır.
Bu çeşitliliğin bir zemin örtüsü olarak çok iyi çalıştığı ve erozyon ile ilgili problemleri olan alanlarda mükemmel bir seçim olduğu unutulmamalıdır. Çok fazla odunsu büyümenin gelişmesini önlemek için kıştan önce kuvvetli bir şekilde budanmalıdır.
Bu çeşitlilik sarmaşık asması olarak ekilebilir, ancak diğer çalılara ve ağaçlara tırmanmasına izin verilmemelidir, çünkü onları boğarak ve öldürebilir.
Hanımeli Bitkisi Dikim ve Bakım
Tam güneş bu neşeli, güzel kokulu bitkiler için en ideal mevsimdir, ancak kısmi gölgede de yetişebilirler. Kuraklığa oldukça dayanıklı oldukları için sıcak, kuru iklimler için iyi bir seçimdir çünkü bitkiler yetiştikten sonra sadece ılımlı sulamaya ihtiyaç duyarlar.
İyi hazırlanmış bir dikim yatağı ile başlayın. Toprak çok zengin olmamalıdır, ancak olağanüstü derecede fakirse, yaşlı, organik kompostla zenginleştirin. Bitkilerinizin ömrü boyunca çok az gübreye ihtiyaçları vardır veya hiç gübreye ihtiyaç duymazlar, ancak bazı durumlarda her baharın başında dengeli (10-10-10) gübrenin hafif bir uygulaması faydalı olabilir. Bitkileriniz çiçek açmaya başladıktan sonra ikinci bir doz uygulamak isteyebilirsiniz.
Fideler veya Tohumlardan Hanımeli Yetiştirmek?
Fide dikimi doğal olarak daha hızlı sonuç verir. Hanımeli fidelerinizi, ilk don tehlikesi geçtiği ilkbaharda ekebilirsiniz. Hanımeli tohumdan ekmeyi seçerseniz, tohumu son dondan sonraki ilkbaharın başlarında doğrudan iyi hazırlanmış bir yatağa ekebilirsiniz.
Hanımeli Bitkisi Yatağını Hazırlama
Hanımeli yatağını hazırlarken uzun ömürlü dikim için yönergeleri izleyin. Toprağı iyice belleyin ve kök topunun derinliğinden daha derin olmayan ve iki veya üç kat daha geniş delikler kazın. Tohum ekiyorsanız, paket talimatlarını izleyin.
- Hanımeli toprak örtüsü olarak kullanacaksanız, bitkilerinizi birkaç metre arayla yerleştirin.
- Çalılar veya tırmanma çeşitleri için, bitkilerin ne kadar büyümesi beklendiğine bağlı olarak bitkileri 3 ila 10 metre arayla yerleştirin.
- Yatağınızı hazırladıktan ve deliklerinizi açtıktan sonra, bitkilerinizi yerine koyun ve delikleri gevşek, hafifçe değiştirilmiş toprakla yarıya kadar doldurun.
- Delikleri su ile doldurarak ve suyun çevredeki toprağa nüfuz etmesine ve eklediğiniz toprağa yerleşmesine izin vererek bunu uygulayın.
Hanımeli Bitki Bakımı
Bitkiler olgunlaşana kadar toprağı eşit olarak nemli tuttuğunuzdan emin olun. Tutarlı yeni büyüme belirtileri göstermeye başladığında, sulamayı biraz azaltabilirsiniz. Hanımeli olgunlaştıktan sonra, normal yağıştan çok az suya ihtiyaç duyar. Bölgenizde haftada bir inçten daha az yağış alırsanız, ayda birkaç kez derin sulama yapmalısınız.
İlk dondan hemen önce ilkbaharda ve sonbaharda eklenen taze kompost ve malç toprakta nemi tutmaya, bitkilerin köklerini korumaya, yabani otları uzak tutmaya ve hanımeli bitkisini doğal olarak beslemeye yardımcı olacaktır.
Hanımeli Bitkisi Budanmalı mı?
İlk birkaç yıl boyunca budamadan kaçının. Budamaya çok erken başlarsanız, büyümeyi engeller ve bitkilerinizin ürettiği çiçek sayısını sınırlarsınız. Aşırı, erken budama bitkilerinizi bile öldürebilir.
Bitkileriniz iyi bir şekilde yetiştikten sonra, harcanan çiçekleri çıkarmak ve yeni büyümeyi teşvik etmek için büyüme mevsimi boyunca hafifçe budayabilirsiniz.
Bitkilerinizi şekillendirmek ve onları kışa hazırlamak için büyüme mevsiminin sonunda budama yapın.
Çok agresif çeşitlerle, istilacı olmasını önlemek için sonbaharda budayabilirsiniz.
Daha hassas çeşitlerle, kışa hazırlanırken bitkinin üçte birini budayabilirsiniz.
Kış sonlarında / ilkbaharın başlarında, yeni büyümeye yol açmak için eski sürgünleri kesmek isteyebilirsiniz. Bunun çiçeklenme mevsiminizi uzatma etkisi olacaktır.
Hanımeli İçin Destek Sağlamak
Bitkilerinizi bir kafes veya bir çardak veya çitin üzerinde büyümek istiyorsanız, doğal olarak fidelerinizi veya tohumlarınızı dikmeden önce bu yapıya sahip olmalısınız. Bitkilerinizi yapıdan altı santimetreye kadar uzağa yerleştirdiğinizden emin olun, böylece büyüme için yeterli alana sahip olurlar. Bitki saplarınızı yapıya sabitlemek için yumuşak, esnek bir malzeme (örn. Eski naylon çoraplar) kullanabilirsiniz.
Hanımeli Bitkisi Yayılma Aşaması
Hanımeli’nin yayılması için çok az yardıma ihtiyacı vardır. Bir kez tuttuktan sonra, genellikle en kolay şekilde büyür, yayılır ve gelişir.
Kesimlerle yeni bitkilere kolayca başlayabilirsiniz. Bunu yapmanın en iyi yolu, ilkbaharda yeni bir büyüme izlemektir. Uçlardan yeşil, yumuşak ağaç dallarını kesin. Kesimlerinizin her birinde birkaç yaprak seti olduğundan emin olun.
Üst 2 / 3’lerde birkaç yaprak seti ve alt 1/3’te birkaç çıplak yaprak düğümü ile yaklaşık 6 ″ uzunluğunda temiz bir sap uzunluğu bırakmak için yaprakları kesik ucundan çıkarın.
Kesimlerinizi iki yoldan biriyle çoğaltabilirsiniz.
Kesilen ucu bir kök sıvısına batırın ve kesimi, saksı toprağı gibi nemli köklendirme ortamı sağlayabileceğiniz küçük bir saksıya yerleştirin. Kesimlerinizi saksılara koyarsanız, bahçenizdeki açık gölgeli bir alana yerleştirebilir veya iç mekanlarda güneşli bir pencere kenarında tutabilirsiniz.
Onları kuruyana kadar saksı bitkisi olarak bakım yapın. Ardından, verilen dikim talimatlarını izleyerek bunları nakledebilirsiniz.
Hanımeli Bitkisi Hangi Yayılma Yöntemi Daha İyi?
Hangi yöntemi seçerseniz seçin, kesimleriniz saksılı bir bitki aşamasından geçecektir. Kesimlerinizi doğrudan küçük saksılara dikmek tek adımlı bir çözümdür.
Suya daldırarak köklendirme yöntemi sadece ek bir adım gibi görünse de uygundur. Yapması kolay, eğitici ve çocuklara bitkilerinin bakımını yapma fırsatı sunar. Ayrıca, bu yöntem aceleci bahçıvanlar için hızlı ve basittir. Belki de şu anda kesimlerinizi saklamak için gereken zamana veya kaynaklara sahip değilsiniz. Onlarla başa çıkmaya daha hazır olana kadar onları her zaman suda köklendirebilirsiniz.
Son tahlilde, her iki yöntem de “daha iyi” değildir. Seçiminiz, zamana, kaynaklara ve yapma isteğinize bağlıdır.
Sonbaharda Kesimler / Çelik Alabilir misin?
Hanımeli bitkisi kesimlerinize ilkbaharda taze, yeni bir büyüme ile başlamak en iyisi olsa da bunu sonbaharda yapmanın da mümkün olduğunu bilmelisiniz. Tabii ki, hanımeli tohumdan iç mekanlarda da çok kolay bir şekilde başlayabilirsiniz. Tohumlarınızı sonbaharda iç mekanlarda küçük saksılarda başlatmak için paket talimatlarını izleyin.
İlkbaharda, tüm donma tehlikesi geçtikten sonra bunları dışarıya yavaş yavaş tanıtabilirsiniz. Daha sonra bahçenize aktarmak için yukarıda verilen dikim talimatlarını takip edin.
Bu Ortak Hanımeli Hatalarından Kaçının!
Sonuçta, hanımeli büyütmek kolaydır; ancak, birçok bahçıvanın sorunlara neden olabileceği bazı yaygın hataları olacaktır. Dikkatli olun ve bu ortak tuzaklardan kaçının!
Çok Beklemeyin
Tüm donma tehlikesi geçer geçmez tohumlarınızı veya fidelerinizi dikin. Hava ve toprak önemli ölçüde ısınana kadar beklerseniz, bitkilerin kökleri iyi büyümeyecektir. Köklerin sağlamlaşabilmesi için başlangıçta daha soğuk topraklarda bir süreye ihtiyaçları vardır.
Sıcak Toprağa Dikimden Kaçının
Bitkilerinizin kökleri daha soğuk toprağı tercih etse de yapraklar, saplar ve çiçekler parlak, sıcak güneş gibi. Sahip olduğunuz en güneşli yeri seçin ve toprağı iyi hazırladığınızdan ve toprağı serin tutmaya yardımcı olmak için malç olarak iyi bir kompost ve / veya rendelenmiş ağaç kabuğu, çam iğneleri veya kuru yapraklar kullandığınızdan emin olun.
Sulama Desenlerinizi Değiştirmeyi Unutmayın
Hanımelinin iyi oturması için çok fazla suya ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bununla birlikte, bol miktarda su sağlamaya devam ederseniz, sonuçta kök çürümesi olur.
Bitkileriniz yetişirken sulama programınızı incelediğinizden emin olun. Yetiştikten sonra, derin, ara sıra sulama en iyisidir.
Gübre
Hanımeli bitkisi çok az gübre ile de hiç gübre vermeden de iyi sonuç verir. Bitki eklerken toprağı kompostla değiştirmek ve toprağa yılda bir kompost tabakası eklemek muhtemelen ihtiyacınız olan tüm gübrelemeyi sağlayacaktır.
Bir gübre kullanmaya karar verirseniz, 10-10-10 kontrollü salım çeşitliliği gibi dengeli bir gübre kullanın. Gübrelemeyi aşırıya kaçarsanız sadece yemyeşil bitki örtüsü ve varsa birkaç çiçek görebilirsiniz. Bundan kaçınılmalıdır.
Toprak pH Seviyesinin Dengesiz Olmasına İzin Verme
Hanımeli oldukça nötr bir pH’ı sever. Toprağınızın asidik veya çok alkalin olmasına izin vermeyin. PH seviyesi 6.1’in altına düşmemeli veya 7.8’in üstüne çıkmamalıdır.
Bitkilerinizin Aşırı kalabalık ve Karışık Olmasına İzin Vermeyin
Küf istilası ve külleme hanımeli sarmaşıklar ve çalılara zarar verebilir. Bu nedenle bol güneş alan bir alana dikim yapmak ve fidelerinizi iyi büyüme ve iyi havalandırma için yeterince birbirinden ayırmak çok önemlidir. Bitkileriniz kalabalıksa, yeterli hava sirkülasyonu elde etmezler. Bu küf ve mantar sorunlarına yol açabilir.