
Gündüz Sefası Sarmaşığı
Gündüz sefası genellikle insanların aşina olduğu hızlı büyüyen asma türlerinden birisidir. Gündüz sefası, tatlı patates (Ipomoea batatas) ile aynı botanik aileye mensuptur, ancak yenilebilir yumrular üretmezler. Parlak renkli çiçekler hafif bir kokuya sahiptir ve kelebekler ve arıları kendisine çeker.
Sarmaşıklar dalları ile tutunarak büyür ve yakındaki destekleri hızla kaplar. Kendiliğinden (düşen tohumlarla) ertesi yıl geri dönebilirler. Bazı bahçıvanlar onları çok agresif bulsalar da istenmeyen fideler genellikle kolayca çıkarılabilir.
Yapraklar: Uzun asmaların parlak yeşil kalp şeklinde yaprakları ve desteklere yapışan ve hemen hemen karşılaştıkları her şeye sahip ince dalları vardır.
Çiçekler: Gündüz sefası çiçekleri pembe, beyaz, mor-mavi renk tonlarında trompet şeklindedir. Tomurcuklar sıkıca döndürülür ve sabah güneş çarptığında açılır.
Bitkisel isim: Ipomoea tricolor
Yaygın isim: Gündüzsefası

Gündüzsefası Bakım ve Gereksinim İpuçları
Güneş Işığı Gereksinimi
Gündüz sefası çiçekleri sadece doğrudan güneş ışığı aldıklarında açılır, bu nedenle tam güneş ışığına maruz kalma size en uzun çiçeklenme süresini verecektir. Eğer öğleden sonraya kadar güneş alamayan bir yerdeyse, çiçek beklemeyin.
Olgun Bitki Büyüklüğü
Yükseklik: 1,5 metre ila 4,5 metre veya daha fazla yüksekliğe sahip olabilir
Yayılma: Tohumlar arası mesafe 15 ila 20 cm olursa sarmaşıklar olabildiğince yayılırlar
Gündüz sefası yaz ortasında çiçek açmaya başlayabilir, ancak çoğu zaman çiçek ayarlamaya başlamak için yavaşlar. Neredeyse tamamen kuruduğu güne kadar çiçek açmaya devam etme eğilimi vardır.
Kendiniz tohumladığınız sabah zaferlerinin çiçeklenme süresini denemek ve hızlandırmak istiyorsanız, tohumları ilkbaharda, donmuş zemine ve hatta biraz kar üzerine saçarak ekmeyi deneyebilirsiniz.
Bazen geç çiçeklenme zamanına büyüme koşulları neden olur. Asmanın çok fazla yeşillik ve çok az çiçek yetiştirdiğini görürseniz, toprak onlar için çok zengin olabilir veya yeterli güneş ve ısı alamıyor olabilirler. Onlara azot bakımından düşük ve fosfor bakımından yüksek bir gübre vermeyi deneyin.
Gündüz Sefası Çeşitleri
Tüm Gündüz sefası asmaları güzeldir ve bakımı kolaydır, bu yüzden tek düşünmeniz gereken hangi rengi tercih etmeniz gerektiğidir. Bir uyarı: “mavi” ve “kırmızı” çeşitler mora yönelir.
- Carnivale De Venezia: Yaklaşık yükseklik. 1,5 ila 2,5 metredir.
- Blue Picotee ve Red Picotee: Beyaz bir kenar ile sıra dışı Japon çeşitleri. Yaklaşık yükseklik. 1,5 ila 1,8 metreler arasında uzunluğa erişebilir.
- Grandpa Ott: Bavyeralı bir yadigardır, çiçekler bir yıldız oluşturan kırmızı işaretlerle zengin bir mor-mavidir. Yaklaşık yükseklik. 3,6 metre.
- Heavenly Blue: Gök mavisi çiçekleri ve beyaz boğazları ile bir klasiktir. Yaklaşık yükseklik 3,6 metredir.
- Shadow Dance: Koyu mavi ve saf beyaz çiçeklerin bir kombinasyonuna sahiptir. Yaklaşık yükseklik. 1,5 metre ila 2,5 metre arasındadır.
- Split Second: Küçük, kabarık, çift pembe çiçeklere sahiptir. Yaklaşık yükseklik. 1,5 metre ila 2,5 metre arasındadır.
Gündüz sefası ile aynı ailedeki diğer popüler sarmaşıklar Ipomoea multifida , Ipomoea alba ve Tatlı Patates Asmadır .
Gündüz Sefası Bahçe Tasarımında Kullanımı
Asmalar çok hızlı büyüdüğü ve dolduğu için, Gündüz sefası, merkezi klima üniteleri ve çöp kutularının önünde tarama kapama yapmak gibi avlunun çirkin kısımlarını kamufle etmek için popülerdir.
Ancak bu sarmaşıklar çok eski moda bir çekiciliğe sahiptir ve bahçe sınırında kullanılabilir, oluk iniş borularına veya diğer bitkilere tırmanır. Tozlaşan böcekleri çekmede iyi olduklarından, sebze bahçesini de onlarla giydirebilirsiniz.
Gündüz Sefası Büyütme İpuçları
Toprak
PH seviyesi 6.0 ila 6.8 olan nötr toprak idealdir, ama Gündüz sefası hemen hemen her yerde büyüyebilir. Organik madde açısından çok zengin olmayan bir toprakta daha iyi çiçek açarlar. İyi drene olan toprakla güneşli bir manzara seçin. Unutmayın! çiçekler sadece güneş üzerlerinde parlarsa açılır.
Ekim
En son don tarihinden 4-6 hafta önce iç mekanda tohumları ekerek yetiştirmeye başlayabilirsiniz, ancak bu gerekli değildir. Doğrudan ekildiğinde de ideal olarak büyürler. Toprak işlenene ve en az 15 dereceye gelene çimlenme görünmez.
Gündüz sefası tohumları çok serttir ve çimlenme skarlaşma ile daha hızlı olacaktır. Bunu birkaç saniye boyunca 2 parça kaba zımpara kağıdı arasında ovarak ve bir gece bekleterek de yapabilirsiniz. Sabahları çok dolgun olduklarını ve filizlenmeye hazır olduklarını fark edeceksiniz.
Onları yaklaşık 2,5 cm derinliğinde, 15 cm’lik aralıklarla dikin. Asılması için tel örgü gibi herhangi bir yapı varsa, boşluk aralık konusuna çok yoğunlaşmanıza gerek yoktur. Tohumları iyice sulamayı ve filizleninceye kadar toprağı nemli tutmayı unutmayın.
Gündüz Sefası Dikim Alanı Bakımı
Gündüz sefası çok az bakım gerektirir. Tohumları ekerken kafesinizi veya desteğinizi yerinde tutun. Sarmaşıklar desteği bulduğunda, kendileri tırmanacaklardır. Eğer tırmanacak bir şeyleri yoksa, kendi etraflarında, yerde dolaşırlar.
Nemi korumak için haftada en az 200 ml düzenli su sağlayın ve köklerin etrafını malçlayın. Bitkileri beslemek kolaydır. Gerektiğinde her 4-5 haftada bir düşük azotlu gübre verin.
Gündüz Sefası Zararlıları ve Sorunları
Gündüz sefası nadiren böcekler veya hastalıklar tarafından rahatsız edilir, ancak ıslak havalarda yaprak lekesi, kök çürüğü, iplik yanması ve beyaz blister gibi çeşitli mantar problemleri ile karşılaşabilirler.
Daha büyük bir sorun, kemirgenler olabilir. Tavşan ve köstebekler, özellikle gençken, alt asmalara çok fazla zarar verebilir. Bunu daha düşük 90 cm ila 150 cm yüksekliğindeki çitlerle önleyebilirsiniz.