
Çok Yıllık Bitkiler Nasıl Bölünür?
Çok yıllık bitkiler çoğu bahçıvanın favorisidir çünkü her yıl bir önceki yıldan daha büyük bir ihtişamla geri gelirler. Ancak bahçenizde uzun ömürlü bitkiler büyüdükçe ve yayıldıkça, bölünmeleri gereken bir zaman gelir.
Bahçıvanların çoğu, özellikle hobi için uğraşanlar, bitkilerini bölmek için doğru zamanın ne olduğunu merak eder. Bitkilerin bölünmesi gerektiği belli olduysa, bitkileri bölmek için hangi mevsimin en iyi olduğunu merak edebilirler.
Bitkilerinizi bölmeye çalışmadan önce bu soruları sormak iyi bir fikirdir, çünkü özellikle değerli bitkilerinizi yanlış şekilde bölerek onları öldürebilir.
Her bitki farklı olsa da genellikle bitkilerinizi ne zaman çiçek açtıklarına göre böleceğinizi söyleyebilirsiniz. Bitkiniz bahar çiçeği olan bir bitkiyse, sonbaharda bölmelisiniz. Sonbaharda çiçek açarsa, ilkbaharda bölün. Bu, bitkinizin tüm enerjisini yeniden diktikten sonra köklerini ve yapraklarını büyütmeye harcamasına yardımcı olur.
İlkbaharda bölünürseniz, bitkilerinize hava aşırı derecede ısınmadan önce yeni evlerine yerleşmeleri için bolca zaman ayırdığınızdan emin olun. Öte yandan, sonbaharda bölünürseniz, bitkilerinizin ilk donmadan önce yeni yerlerine demirlemek için zamana ihtiyacı vardır.

Çok yıllıklarınızı ne zaman böleceğinizi nasıl anlarsınız?
Çoğu bahçıvan için cevap, çok yıllıklarınızı aşırı kalabalık hale geldiklerinde bölmenizdir. Bazı uzun ömürlü bitkiler diğerlerinden çok daha hızlı büyür. Örneğin, aster, süsen, gün zambağı ve krizantemlerin her iki veya üç yılda bir bölünmesi gerekebilir.
Şakayık ve kanayan kalpler gibi bazı uzun ömürlülerin asla bölünmeye ihtiyacı olmayabilir. Çok yıllıklarınız onlar için sahip olduğunuz alanı aşırı dolduruyorsa veya bazı bitkilerinizi veya bitkilerinizi yeni bir yere koymak istiyorsanız, devam edin ve bölün.
Bitkilerinizin, onları bölme zamanı geldiğinde size vereceği bazı işaretler vardır. Çiçekler birdenbire normalden çok daha küçük açmaya başlarsa, bu bitkilerinizin büyümek için yeterli alana sahip olmadığının bir göstergesidir. Bitkinin altındaki yapraklar ince ve seyrekse, onları bölmeyi düşünmeye başlamalısın. Ancak, mümkünse bitkileri çiçek açarken bölmemeyi unutmayın.
Uzun ömürlüler nasıl bölünür?
Bitkilerinizi bölmeye hazır olduğunuzda, onları bölmeden önceki gün iyice sulayarak bitkileri hazırlayın. Ayrıca, bölgeyi bitki bölümleriniz için hazırlayın, böylece onları böldüğünüz anda onları dikebilirsiniz. Son olarak, yaprakları zemin seviyesinde budanarak bitkileri bölünmeye hazırlayın.
Ana bitkiyi yerden kaldırarak bölünme sürecini başlatın. Köklere zarar vermemek için bitkinin etrafından bol miktarda toprak çıkardığınızdan emin olun. Bitkiyi yerden çıkardıktan sonra, hortumunuzu kullanarak olabildiğince gevşek toprağı yıkayın. Bu, bitkinin ne tür bir kök sistemine sahip olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Her bir kök sistemin farklı şekilde bölündüğünü unutmayın.
Bitkinizin bir desene sahip görünmeyen keçeleşmiş köklere sahip olduğunu görürseniz, yayılan kök sistemine sahip bir bitkiniz var demektir. Ellerinizle veya küçük bir bıçakla bunları ayırabilirsiniz. Kökler iç içe geçmişse ve kalınsa, onları ayırmak için bir kazma çatalı kullanın. Her bir kümeyi üç ila beş gruba bölmelisiniz, daha sonra bunları yeniden dikebilirsiniz.
Bitkinizin, merkezin dışında birkaç büyüme noktası olan merkezi bir kök kümesine sahip olduğunu fark ederseniz, kümelenen bir kök sisteminiz vardır. Daylilies ve hostalar, kümelenen kök sistemlerine sahip yaygın bitkilerdir. Bunları bölmek için köklerin taçlarını keskin bir bıçakla kesmeniz gerekecektir. Yeni bitkinin büyümesi için her bölümün gelişmekte olan bir bitkiye sahip olması gerekir.
Süsenler, rizom adı verilen kök sistemlerine sahip uzun ömürlüdür. Bunlar, toprak seviyesinde yatay olarak büyüyen köklü bitkilerdir. Köksapları bölmek oldukça basittir. Yapmanız gereken tek şey, köksapı, her kesimde birkaç cm kökün ve en az bir yaprak pervanesinin daha sonra kesilmesi gereken şekilde kesmektir.
Dahlias, yumrulu köklere sahip bir bitki örneğidir. Bunları bir bıçakla kesin, her kesimde bir yumru ve ona bağlı orijinal gövdenin bir parçası olduğundan emin olun. Bunlar kuru tutuldukları sürece kış için saklanabilir.
Kök kümeniz çok büyük ve oldukça karışık olduğunda ne yaparsınız?
Yapabileceğiniz bir şey, kök kümesini yerden 30 – 60 cm yüksekliğe düşürmektir. Bu, kökleri gevşetmeye yarar ve onu ayırmanızı kolaylaştırır. Kırılacağı için kırılgan kök kütleleri ile bu işlemi kullanmaktan kaçının. Bu işe yaramazsa, kütleyi parçalamak için bir balta veya testere kullanmanız gerekebilir.
Bölmeler kolayca kurur, bu yüzden bölmelerinizi ayırır ayırmaz onları bir kova suya koymalısınız. Daha sonra tüm bölme sürecini bitirdiğinizde, her bölümü dikin. Onları bahçenize koymaya hazır değilseniz, kaplara dikin, böylece köklenip büyümeye başlayabilirler. Sonbaharda ekiyorsanız, onları malçla örtmeyi unutmayın, çünkü yeni bölünmüş uzun ömürlüler kardan ve dondan kaynaklanan hasara karşı hassastır.