
Çilli Begonya Çiçeği
Çilli begonya, Begoniaceae adlı geniş bir bitki ailesinden (2000 veya daha fazla ve daha birçok melez türe sahip) çiçekli bir türdür. Begoniacoccinea, kamış saplarında parlak tip yapraklar ve renkli çiçekler sergileyen oldukça az çeşide sahiptir.
Menşei:Güney Amerika.
İsimler: Çilli Begonya (yaygın olarak kullanılan). Melek kanadı Begonya (botanik / bilimsel)
Maksimum Büyüme (yaklaşık): Budanmaz ise 120 cm veya daha fazla uzayabilir.
Evcil hayvanlar için zehirli mi: Kediler ve köpekler için zehirlidir.

Çilli Begonya Hakkında
Güney Amerika’ya özgü olan bu çok yıllık çiçekli bitkiler (Begonya) tropik iklimlerde yetişir, ancak Çilli Begonya bir melezdir. Neyse ki ılıman bölgelerdeki iklim farklılıklarına adapte olabiliyor ve daha serin koşullarda büyüyorlar.
Begonyalar, Orkide, Bonsais ve Afrika menekşeleri gibi bazı yetiştiricilerin uzmanlık alanı haline gelmiştir. Çünkü cins içinde birçok tür vardır ve birçoğu melezleştirilmiştir. Pek çok kişinin Begonias’ta uzmanlaşmaya çalışması, doğru büyüdüklerinde güzel görünümlü bir çiçekli bitki olmasından kaynaklanmaktadır.
Çilli Begonya Çiçeklenme
Melek kanadı begonya yaz aylarında çiçek açar. Bu çiçekler saplardan gruplar halinde büyüyen ve bir tür sarkık küçük mumsu bir türdür. Çiçekler genellikle parlak kırmızı ile açık pembe renkte açarlar.
Yeşillik
Bu tür kalın sapları ve oldukça büyük düğümleri olan kamış saplı tür Begonya’dır. Melek kanatları adı, Melek kanatları gibi olan yapraklarının şekli için verilmiştir. Yapraklar parlaktır ve bazı çeşitleri üzerinde kırmızı bir dış kenar ve kırmızı alt tarafı vardır. Kırmızı alt kısım, bitkinin üst ve alt kısmının görülebileceği bir iç mekana dikildiğinde onları çekici hale getirir.
Bakım seviyesi
Çoğu yetiştirici evlerinde çilli begonya yetiştirebilir. Onları doğrudan güneş ışığından uzak tutmak, çok kuru olmayan koşullar ve düzenli olarak budamak gibi bakımın bazı yönlerine kesinlikle uyulmalıdır, basit kurallara uyarak evde ve hatta bahçede bakımı oldukça kolay bir bitkidir.
Çilli Begonya Bakım Talimatları
Sıcaklık
Ortalama oda sıcaklıkları 13 ila 24 °C’dir.
Işık İhtiyacı
Bu bitki doğrudan güneş ışığını sevmez. Bunun nedeni yaprakların kavurulmaya karşı hassas olmasıdır. Doğal ortamlarında Begonyaların çoğu örtü altında büyür. Parlak ışık en iyisidir ve kış aylarında bir sabah veya öğleden sonra güneşini alan bir ortam iyi olur.
Sulama
İlkbahardan sonbahara kadar, özellikle çiçek açtığı dönemlerde bu bitkiyi sık sık sulamanız gerekir. Toprağı hafifçe nemli tutun, ancak aşırı sulamayın. Kış aylarında sulamayı kesin ve tekrar sulamadan önce üst toprağın dokunarak kurumasını bekleyin.
Toprak Çeşidi
Çilli begonyalar toprak saksıları sever ve saksı topraklarını da hazır çiçek topraklarından seçmelisiniz. Bazı bahçe toprakları çok sıkı olduklarından drenaj oranları da çok kısıtlı olmaktadır. Bu bitkiler iyi drene edilebilen toprakları severler.
Gübre
İlkbahardan sonbahara kadar her iki haftada bir toprak nemliyken bitkiyi besleyin. 5-10-5 yüksek potasyumla seyreltilmiş gübre kullanın. Bu, yaprakların ve çiçeklerin sağlıklı görünmesini sağlamak için ideal olacaktır.
Saksı Seçimi
Bitki gençken, her yıl biraz daha büyük bir saksı ister. Her 2 yılda bir olgunlaşır. Kil saksılar idealdir çünkü nemi daha kolay bırakma eğilimindedirler ve durgun sudan kaynaklanan kök problemlerini önlerler. Kil çömlek kullanmanın ek bir yararı, uzunluğu arttığında bitkinin daha sağlam kalması ve devrilmesini önlemesidir.
Nem
Bu bitki iyi bir nem oranına sahiptir. Bitki alanının etrafına fıs fıs ile su püskürtebilirsiniz, ancak üzerlerinde lekelere neden olması durumunda yaprakları sulamamanız önemlidir.
Yayılma
Üç beş cm uzunluğunda veya fazla yaprağı olan veya çiçeksiz kök kesimler alabilirsiniz. Gövde kesimi, büyüme ortaya çıkana kadar suya veya perlit içine yerleştirilebilir (perlitli bir köklendirme hormonu kullanın) ve toprağa ekilebilir. Köklerin formunu görmek için suya yerleştirmeyi tercih ederim. Bunlar ortalama bir yetiştirici için çok daha zor olan tohumdan da yetiştirilebilir.
Budama
Begonyanızı iyi formda tutmak ve iç mekanda yönetebilmeniz için, sapları budayın ve çok uzayan kök uçlarını sıkıştırın. Budama, yeni büyümeyi teşvik edecek ve bitkinin daha yuvarlak ve sağlıklı görünmesini sağlayacaktır.
Çilli Begonya Karşılaşılan Sorunlar
Yapraklar solmuş ve düşüyor
Bu, yaprakların yumuşak olması durumunda aşırı sulanma meydana geldiğinde ortaya çıkabilir. Solgunluk, bir bitki su altında olduğunda, çok fazla parlak ışık, haşere hasarı, kuru hava veya saksı su ile tıkandığında da meydana gelebilir. Bir eleme işlemi kullanmanız ve ardından hatalı olması durumunda herhangi bir durumu düzeltmeniz gerekecektir.
Çiçekler hızla soluyor
Muhtemelen yeterli su, kuru hava, yeterli ışık yok veya oda çok sıcak olabilir. Toprağı değiştirin ve daha sonra takip edilmeyen koşulları olabildiğince düzeltin.
Yavaş büyüme
Yeterli ışık (parlak dolaylı) sağlayarak bitkiyi beslediğinizi ve sıcaklığın doğru olduğunu kontrol edin. Ayrıca bitkinin saksı haline gelip gelmediğini de takip etmelisiniz.
Uzun bacaklı büyüme
Saplar uzun ve yapraksızsa, sapları budamak zorunda kalacaksınız. Büyümenin devam etmesi için saplarda kalan düğümler ya da budak yerlerinin doğru formda olduğundan emin olun.
Zararlılar
Bitkinizi yaprak biti ve örümcek akarları için düzenli olarak kontrol etmelisiniz.