
Begonya Çiçeği
Begonya, Begoniaceae ailesinin çok yıllık çiçekli melez bir türüdür. Begonia x hybrida ‘Dragon Wings’ bilimsel adıyla profesyonel olarak bilinen bitki ilk olarak yemyeşil yaprakları ve renkli çiçekleri için Güney Amerika’da yetiştirilmiştir.
Bitkinin popülaritesinin bir başka nedeni, ısı ve neme karşı yüksek toleransıdır. Begonyalar genellikle Melek kanadı begonyası ile karıştırılır. Her ikisi de baston begonya olarak nitelendirilirken ve her ikisi de melez çeşitler olsa da, bunlar farklı bitkilerdir. Yapraklar iki çeşit arasındaki farkı belirleyen anahtarlardır.
Melek kanadı begonyasının yaprakları üzerinde lekeler veya buzlu bir desen bulunurken, ejderha kanadı yapraklarında herhangi bir değişiklik yoktur.

Ortak Begonya Bilgileri
- İsim: Begonia
- Ailesi: Begoniaceae
- Tipi: yıllık, yumru veya çok yıllık
- Çiçeklenme: Mayıs – Ekim
- Yüksekliği: 20 ila 40 cm
- Pozlama: tam güneş, parçalı güneş
- Toprak: oldukça zengin, iyi drene
Dikim ve bakım, bitki için daha iyi büyüme ve çiçeklenme sağlayan ana faktörlerdir.
Begonyalar güçlü bir şekilde büyür fakat yükseklikleri çok fazla olmaz. Bu bitki, kanat şeklinde ve uzun, genellikle 20 cm’ye kadar büyüyen parlak ve koyu yeşil çekici yaprakları ile bilinir.
Çiçeklenme ve Koku
Begonyalar bitkinin çekiciliğini daha da artırarak, ilkbaharın sonlarından sonbahara (don mevsiminin başlangıcına kadar) küçük yumrulu (çan benzeri) kırmızı çiçek kümeleri oluşturur.
Uzun çiçeklenme dönemi ve kavurucu yazlar sırasında bile bol miktarda gösterişli çiçek üretimi, begonyaların oldukça popüler bir bahçe bitkisi olmasının bazı nedenleridir.
Işık ve Sıcaklık
Bitki türleri ısıya dayanıklıdır ve aşırı sıcaklıklarda bile çiçek açmaya devam eder. Ancak, çok soğuğa tahammül edemez. Kışları sert geçen bölgelerde yetiştirildiğinde, don mevsiminin başlangıcından önce begonyaları kapatmanız veya saksıya alıp iç mekanlara taşımanız önerilir. Bitkileri kış mevsiminde serin ve kuru bir yerde saklayın.
Baston begonyalar, güneşi veya gölgeyi idare ederken ve tam güneşi kolayca tolere edebilirken, özellikle sıcaklık çok yüksek olduğunda kısmi gölge sağlanması önerilir.
Baston begonyalar büyütmek için ideal bir alanlar, öğleden sonra gölgesinin, iyi hava sirkülasyonunun ve kuvvetli rüzgarlardan korunan alanlardır.
Kırmızı kanatlı begonyalar tam güneşi tolere edebildiği gibi, tam gölgede de hayatta kalabilir, ancak çiçeklenme yeteri kadar olmayacaktı.
Sulama ve Besleme
Begonyalar nemli toprağı tercih eder, bu nedenle toprağı nemli tutacak kadar yeterli ve düzenli olarak sulayın. Ancak aşırı su almadığınızdan emin olun.
Sulama söz konusu olduğunda, bitki biraz kuraklığa toleranslı olduğu için daha az sulama aşırı sulamadan daha iyidir. Sulamak için temel kural, toprağın üst kısmından 5 – 7 cm kadar derinliğin sulamalar arasında kurumasına izin vermektir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde iki haftada bir seyreltilmiş (yarı yarıya) dengeli bir sıvı gübre ile besleyin.
Gübrelemeyi sonbahar ve kış aylarında ayda bir kez olmak üzere yapın. Gübre yanmasını önlemek için bitkileri toprağı nemliyken gübreleyin.
Zararlıları veya Hastalıkları
Begonyalar, mealybugs ve beyaz sinek haşere istilalarına eğilimlidir. Bazen çiğneme böceklerinden, kök çürümesinden (aşırı sulanmadan kaynaklı) ve külleme küfünden etkilenebilir.
Islak topraklar kök çürümesine neden olabileceğinden, aşırı drene olan toprağa aşırı sulama veya ekim yapmaktan kaçının. Kırmızı kanatlı begonya arıları çeker, ancak daha büyük otçulların saldırısına uğramazlar
Begonyanın İç ya da Dış Mekana Dikilmesi
İç Mekan Begonyası
Begonyalarınızı ekerken veya saksılarken, çiçek toprağı veya Kompost ve toprak karışımını kullanmak en iyisidir.
Eğer doğrudan ekim yapacaksanız, mart başında, ilk olarak bir saksıya yumruları çim kısımları yukarı bakacak şekilde 3 ila 4 cm derinlikte dikiniz.
Dış Mekan Begonyası
Mart başında biir saksıya yumruları dikerseniz, nisan ya da mayıs ayı boyunca bahçeye transfer edebilirsiniz. Saksıda satın aldıysanız, En erken nisan ayında bahçeye dikebilirsiniz. Bahçeye aktardıktan sonra düzenli olarak sulamayı ihmal etmeyin.
Düzenli sulamayı unutma ihtimaliniz varsa doğal malç kullanın, malç yapmak bitkinin ihtiyaç duyduğu nemi tutmasına katkıda bulunacaktır.
Nisan ayından itibaren her zaman, doğrudan toprağa, tercihen gölgeli bir yere dikin. Toprakta veya bahçe kutusunda, komşu bitkiler arasında yaklaşık 15 ila 20 cm arasında bir tampon boşluk bırakın.
Begonya Yayılımı
Yayılım genellikle çiçek açtıktan sonra ve yapraklar tamamen soluduğunda Kasım ayında yapılır. Yumruları yerden hassas bir şekilde ortaya çıkarın. Kurumasını bekleyin. Yumruyu dikkatlice ikiye bölün. Her yumruyu kuru, ışık almayan bir ortamda, ilkbahara kadar saklayabilirsiniz. İlkbahar geldiğinde, geri ekebilirsiniz. Bu şekilde begonyanız büyür ve yeniden çiçek açar.
Begonya Budama ve Bakım
Begonia’nın gerektirdiği bakım oldukça kolaydır ve özellikle gelişmeye başladığından itibaren çok az dikkat gerektirir. Solmuş çiçekleri düzenli olarak çıkarın, çünkü bu adım yeni çiçek yatağını artırmaya yardımcı olur. Donmadan korunmak için kıştan önce kurutulmuş yapraklar ile malç ile üzerini kapatın.
Begonia, yaprakları tamamen solup düştüğünde hareketsiz bir duruma girer. Sapları kesmeyin çünkü yumrulara zarar verebilirsiniz. Begonyalarınızı serin ve oldukça karanlık bir yere koyun. İdeal saklama sıcaklıkları 12 ila 13 °C civarındadır, ancak daha soğuk olmamalıdır.
Kışın kurutulmuş yapraklarla veya soğuktan korunabilmesi için uygun bitki bazlı herhangi bir malçla örtün. Güney Amerika’ya özgü bu bitki, renk ve ton bakımından farklılık gösteren çok sayıda türü bir araya getirir.
Sapı olmadığı için otsu bir bitki olarak kabul edilir, tipik olarak çalılar olarak adlandırılan bitki grubunun bir parçasıdır. Çarpıcı parlak renkleri sarı, kırmızı ve pembe arasında değişir.