
Aslanağzı Çiçeği Bakımı
Aslanağzı çiçeği, Akdeniz’e özgü bitkidir. Aslanağzı, yaz boyunca ve sonbaharda güneşli bir çiçek bahçesine çok fazla renk, çekicilik ve koku katar.Aslanağzı kısa ömürlü çok yıllık bitkilerdir, ancak çoğu insan onları yıllık çiçek olarak yetiştirir.
Aslanağzı, Plantaginaceae familyasına ait, Antirrhinum cinsinden tek yıllık otsu bitki türlerindendir. Yakın zamana kadar, geniş çaplı DNA araştırmalarının sonuçları alınana değin, grubun Scrophulariaceae familyasına ait olduğu sanılmaktaydı. Boyu 40–80 cm’e kadar çıkabilmektedir.
- Bilimsel adı:Antirrhinum
- Familya:Plantaginaceae
- Takson Basamağı: Cins
- Üst sınıf:Antirrhineae

Aslanağzı Yetiştiriciliği ve Bakımı
Boyut ve Büyüme
Aslanağzı bitkisi, 15 ila 90 cm arasında boyutlara sahip olabilen birçok çeşide sahiptir. Doğal olarak, bitkiler arasındaki boşluk seçilen türlere bağlı olarak değişecektir.
15 cm’den daha yakın bir mesafe bırakmayın. 25 cm’lik bir yayılma, iyi hava sirkülasyonu için idealdir.
Çiçekler ve Koku
Bitkiler, mavi hariç çok çeşitli renklerde güzel, loblu veya çan şeklindeki çiçekleri üretir. Popüler renkler mor, sarı, beyaz, kırmızı ve çok çeşitli soluk pastel tonlarındadır.
Aslanağzı çiçeği gösterişli, kokulu yapısı ile aranjmanlarda kesme çiçekleri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güzel kokulu çiçekler kelebekler için son derece çekicidir.
Çoğunlukla, çiçekler ilkbahar ve yaz boyunca çiçek açar. Bununla birlikte, çok ılıman iklimlerde kışın da çiçek açabilirler.
Işık ve Sıcaklık
Aslanağzı, büyüme mevsiminde çok erken tam güneşte dikilmelidir. Tohumu doğrudan zengin, iyi drene olan toprağa ekin.
Bu bitkiler kısmi bir gölge ayarını tolere edebilir, ancak ellerinden gelenin en iyisini yapmayacaklardır. Günde en az altı saat parlak güneş ışığı alan bir alanda yetiştirmeye çalışın.
Sulama ve Besleme
Dikimden hemen sonra, aslanağzı çiçeğini günlük olarak sulayın. Toprağın 15 veya 20 cm derinliğine kadar iyice doygun olduğundan emin olun. Nem, bitkilerin güçlü bir kök sistemi kurmasına yardımcı olur.
Dikildikten sonra, aslanağzı çiçeği yağış yoksa haftalık yaklaşık 3 cm suya ihtiyaç duyar. Çürüme ve küf gibi su ile ilgili sorunlara neden olabileceğinden üstten sulamadan kaçının.Bunun yerine, haftada bir derin sulama için daha yumuşak bir hortum kullanın veya toprağın 5 ila 8 cm içi kuru hissedildiğinde sulayın.
Aşırı su almadığınızdan emin olun çünkü bu mantar ve çürüklerle ilgili sorunlara neden olur.Toprağı nemli tutmak için malç kullanın. Malçlama, aslanağzı yamalarınızda yabani otların büyümesini önlemek için mükemmel bir yoldur.
Bitkilerin etrafına bir 2,50 ile 7,50 cmkalınlığında yüksek kaliteli organik malç uygulayın. Çam iğneleri, doğranmış ağaç kabuğu veya kuru ot kırpıntıları en iyi malç seçenekleridir.
Ayda bir veya altı haftada bir, aslanağızlarınıza genel amaçlı sıvı gübre verin. Bu özellikle bitkiler çiçek açarken önemlidir.Tohum ekmeden önce tekrar tekrar gübrelemekten kaçınmak için, toprağa yavaş salınan bir gübre kullanın. Azot yanması riskini azaltmak için beslendikten hemen sonra su verin.
Toprak ve Nakli
İyi drene edilmiş ve sürekli olarak nemli bir toprakta aslanağzı çiçeğiyetiştirin. Toprak kumlu veya besin maddeleri yönünden düşükse, iyi olgunlaşmış kompostu yaklaşık 8 inç derinliğe kadar karıştırarak değiştirin.Bu, toprağa besin ekler ve aynı zamanda nemi tutmak için bir tın elemanı eklerken drenajı artırır.
Bakım
Sürekli gelişen bir bitki teşvik etmek ve daha fazla çiçek üretmek için bitki düzenli olarak budanmak ister. Budama yaparken, sadece çiçek açmayan, sapın yaklaşık üçte birini kesin.
Büyüme mevsiminin sonunda, çiçekler solmaya başlayabilir ve bitkiler yaz sıcağında güçsüzleşebilir. Bu olduğunda, bitkinin sadece yarısını veya üçte birini bırakarak bitkiyi keskin bir şekilde budayın.
Bunu, düşmeden önce dirilmeye ve daha fazla çiçek üretimine teşvik etmek için bir gübre uygulaması ile takip edin.Çok uzun aslanağzı çeşitlerinin devrilmelerini önlemek için istiflenmesi gerekebilir.
Aslanağzı Bitkileri Nasıl Yayılır?
Aslanağızları yaymak kolaydır. Doğrudan toprağa ekilen aslanağzı tohumlarından büyürler veya tohumu son beklenen dondan birkaç hafta önce içeride fidelendirilir. Tüm don tehlikesi geçtikten sonra fidanlar bahçeye dikilebilir.
- Tohum ekildikten sonra, bitkiler çimlenene ve iyice yerleşene kadar toprağı eşit olarak nemli tutmak gerekir.Aslanağızları da kök bölünmesinden veya kesimlerden büyür. Bitkilerinizi kışın tutmak için, bitkileri yıllık olarak büyüme mevsiminin sonuna doğru bölün.
- Tek tek bitkileri kazın, kök toplarını bölün ve kış aylarında bir ev bitkisi olarak tutmak için her bölümü 4 litrelik bir saksıya yerleştirin.
- Kesimin soyulmuş kısmını bir kök hormonu ile kaplayın ve kesimi zengin, nemli toprak kullanarak saksıya yerleştirin.
- Yeni saksılı bitkiler, kesme kök salıncaya ve yeni yapraklar üretmeye başlayana kadar parlak dolaylı aydınlatma ile sıcak bir yerde saklayın.
- Kurulduktan sonra, kesimi kış aylarında parlak güneşli bir pencerede bir ev bitkisi olarak tutun.
Aslanağzı Çiçeği Zararlıları veya Hastalık Sorunları
İyi drene edilmiş toprak ve su ile parlak, güneşli bir ortamda dikilirse zararlılar veya hastalık sorunları neredeyse olmamaktadır.Tehlikeli bir durumdaki bitkiler, birkaç farklı yaprak biti çeşidinin istilasına maruz kalabilir.
Diğer potansiyel zararlılar arasında, aslanağzı akarları ve aslanağzı tüy güvesi, alacalı kesik kurt, Buckeye ve lahana lüper gibi tırtıllar bulunur.
Diğer yaygın aslanağzı çiçeğiyırtıcıları arasında yaprak madencileri, mealybugs ve örümcek akarları bulunur. Salyangoz ve sümüklü böcekler ve kök düğümü nematodları gibi yerdeki zararlılar da bir sorun olabilir.
Aşırı sulanan ve başka şekilde tehlikeye atılan aslanağızları külleme, tüylü küf, botrytis yanıklığı, yaka ve kök çürüklüğü ve benzeri gibi mantar hastalıklarına yakalanabilir.
Domates benekli solgunluk, impatiens nekrotik benek virüsü ve salatalık mozaik virüsü gibi virüsler de zayıflamış bitkiler için sorunlu olabilir.
Zararlılarla ve hastalıklarla ilgili sorunları önlemek için, aslanağızları bol ışık, ısı ve havalandırma aldıkları bir ortamda olmalıdırlar.Düşük nemi unutmayın, bu nedenle iyi drenajlı toprak sağlayın ve çiçekleri ve yaprakları kuru tutmak için doğru şekilde suladığınızdan emin olun.
İyi hava sirkülasyonu sağlamak için aslanağzı çiçeği etrafında bol miktarda alan bırakın, birbirlerine yakın şekilde dikmemeye çalışın.Mantar büyümesini önlemek için kullanılmış çiçekler ve kesimler gibi tüm bitki kalıntılarını hemen kaldırın. Mantar enfeksiyonları ile ilgili sorunlarınız varsa, bir mantar ilacı uygulamanız gerekebilir.