
Akdeniz Yelpaze Palmiyesi
Botanik Adı ‘Chamaerops humilis’ olan Akdeniz yelpaze palmiyesi, Avrupa ve Akdeniz’e özgü bodur palmiye türüdür. Doğal kuru dağ habitatının sıcak, güneşli günlerini ve serin gecelerini sever ve bakımı oldukça kolaydır.
Akdeniz yelpaze palmiyesi, iç mekanlarda yaklaşık 1,2 m yüksekliğe ulaşacaktır. Akdeniz yelpaze palmiyesi olgunlaştıkça, gövde sayısız keskin dikenler geliştirir.
İnce dokulu yapraklar, 152 cm genişliğe kadar ulaşan 10 ila 20 yapraklık yuvarlak bir formda büyür. Broşürler renk olarak gümüş yeşili ile mavi – yeşil arasında değişir ve olgunlaştıkça doğal olarak bölünür.
Yalnızca gerektiğinde toprak ve saksı değişimi yapmalısınız. Akdeniz yelpaze palmiyesinin kırılgan kökleri vardır, bu yüzden sadece 3 yılda bir saksı değişimi yapılmalıdır. Derin büyüdükleri için Akdeniz yelpaze palmiyesi derin köklerini yerleştirebileceği bir saksı ya ihtiyaç duyar.
Bitki istediğiniz boyuta ulaştığında, saksı karışımının üst birkaç inçini değiştirerek yerine yeni toprak karışımı ekleyebilirsiniz. Yüzeye yakın olabilecek kökleri rahatsız etmemeye dikkat edin.

Sulama İpuçları
Akdeniz yelpaze palmiyesi: klor, florür ve genellikle musluk suyunda bulunan diğer kimyasallara ve arıtılmış sudaki tuza duyarlıdır. Kimyasalların birikmesini önlemek için sadece damıtılmış veya filtrelenmiş su kullanın.
Yavaş büyüyen olmasına rağmen, beklemeye değer çünkü küçük bitkiler bile göze çarpacak ve ev için çarpıcı bir görsel şölen sunacaktır. Akdeniz yelpaze palmiyesi uzun ömürlüdür, bu nedenle uzun yıllar keyif alacaksınız.
Akdeniz yelpaze palmiyesini, iç mekanlarda memnun etmek o kadar kolay değildir ve bu yönüyle de birkaç farklı türüne çok benzer. Akdeniz yelpaze palmiyesini aldığınızdan emin olmak için Chamaerops humilis botanik adını arayın.
Akdeniz Yelpaze Palmiyesi Bakımı
Menşei: Güneybatı Avrupa’nın Akdeniz bölgesi (İspanya, Portekiz, Fransa, İtalya ve Malta)
Yükseklik: 1,2 ila 1,7 metre arası
Güneş ışığı gereksinimi: Günde en az 4 saat doğrudan güneş gerekir. Her tarafı güneş ışığına maruz bırakmak için saksıyı her hafta çeyrek tur çevirin.
Su gereksinimi: İlkbahar ve yaz aylarında sürekli nemli tutun. Sonbaharda ve kışın, toprağın üst 5 cm’lik bölümünün sulamalar arasında kurumasına izin verin. Sulama yaparken, çürümeyi önlemek için Akdeniz yelpaze palmiyesi tabanını ıslatmaktan kaçının. Drenaj delikleri olan bir saksı ile hantal toprağı önlemek için hızlı drenajlı saksı karışımı kullanın.
Nem gereksinimi: Ortalama oda nemi (yaklaşık %40 bağıl nem). Kışın hava kuru ise, bunun gibi serin bir buğu nemlendirici kullanın.
Sıcaklık gereksinimi: 21-27 ° C gün; 10-16 ° C geceleri ideal olacaktır.
Toprak gereksinimi: 2 birim turba yosun esaslı saksı karışımı ve 1 birim keskin kum karıştırın. Sadece gerektiğinde, yaklaşık 3 yılda bir saksı değişimi yapın.
Gübre gereksinimi: Aylık ilkbahar ve yazları yarıya kadar seyreltilmiş bir palmiye gübresi ile besleyin. Sonbahar ve kış aylarında gübre istemeyecektir.
Yayılım: Tohumları ilkbaharda ekin, tohumları toprakla kaplayın ama çok derin olmasın. Toprağı sıcak (24 ila 27 ° C civarı) ve nemli tutun. Palmiye tohumlarının çimlenmesi birkaç hafta sürebilir, bu yüzden sabırlı olun. Akdeniz yelpaze palmiyesi, kendi saksılarında çoğalabilen emiciler üreten birkaç palmiye türünden birisidir.