40 Küçük veya Cüce Yaprak Dökmeyen Çalı

Küçük veya cüce yaprak dökmeyen çalılar, her tür bahçe peyzajını geliştirmek için mükemmeldir. Kompakt, minyatür çalı çeşitleri sadece küçük bahçelerde büyümek için değildir. Küçük boyutları nedeniyle, geniş bir arka bahçeye birçok farklı türde süs cüce kozalaklı veya yaprak dökmeyen bitki dikebilirsiniz. 

Ayrıca, mülkünüzü gizleyecek kadar büyümedikleri için evinizin kaldırım çekiciliğini artırmak için ön bahçeye cüce şimşir ve kompakt ardıçlar gibi küçük veya cüce dekoratif yaprak dökmeyen çalılar dikebilirsiniz.

En İyi Küçük veya Cüce Yaprak Dökmeyen Çalılar

En iyi küçük veya bodur yaprak dökmeyen çalılardan bazıları şunlardır:

  • Cüce şimşir (Buxus) Ön bahçede veya alçak çitlerde bir örnek bitki olarak büyümeye uygun, yuvarlatılmış bir büyümeye sahip, az bakım gerektiren, yaprak dökmeyen çalı.
  • Küçük ardıç çalı (Juniperus) Düşük yayılma alışkanlığına sahip olabilen ve yer örtücü bitki, kısa çit veya bordür çalıları olarak mükemmel, hızlı büyüyen cüce yaprak dökmeyen cüce.
  • Kompakt çobanpüskülü çalı (Ilex) Çilekleri olan cüce, dikenli, yaprak dökmeyen bir çalı.
  • Küçük mazı çalı gibi ağacı (Thuja) yoğun büyüme ile yumuşak, tüylü yeşillik ile -Dwarf dökmeyen arborvitae çalı. Bazı kompakt çeşitler yuvarlak büyümeye sahiptir ve diğerleri doğal bir konik şekle sahiptir.
  • Dwarf rhododendron bushes (Rhododendron) Arka bahçenizde doğal bir mahremiyet ekranı olarak hareket edebilen çiçekli yaprak dökmeyen çalılar.
  • Kompakt çam çalıları (Pinus) Çalılar gibi küçük yaprak dökmeyen ağaç.

Küçük veya Cüce Yaprak Dökmeyen Çalılar Yetiştirmenin Avantajları

Küçük veya kompakt yaprak dökmeyen çalılar dikmenin avantajı, az bakım gerektirmeleridir. Kompakt, yaprak dökmeyen burçların yönetimi kolaydır ve “varsa” çok az bakım gerektirir. Boylarını kontrol etmek için onları budamanıza gerek yok. Ve sonbaharda temizlenecek yaprak yok.

Bahçenizde kozalaklı ağaçlar gibi herdem yeşil cüce yetiştirmenin bir başka avantajı, aksi takdirde çok büyük olacak bitkiler yetiştirmenize izin vermesidir. Örneğin, cüce ladin, porsuk ve çardak, ormanlarda yetişen uzun bahçe ağaçlarının sadece küçük bir kısmıdır. Bu nedenle, evinizde veya komşunuzun arka bahçesinde gölgelere neden olma riskini almazlar.

Küçük veya Cüce Yaprak Dökmeyen Çalılıklar

Genellikle cüce, yaprak dökmeyen çalılar yalnızca birkaç fit yükseklikte büyür. Tek bir gövdeye sahip ağaçların aksine, çalıların yerden büyüyen birden fazla odunsu gövdesi vardır. Ancak çalı benzeri büyümesi olan cüce ağaçları da bulabilirsiniz.

İşte her bahçeye uygun küçük ve cüce yaprak dökmeyen çalıların bir listesi. Bilimsel isimleriyle birlikte, aşağıdaki bitki listesi, bahçeniz için en iyisini seçmenize yardımcı olacak bu kompakt çalıların açıklamalarını ve resimlerini içerir.

Küçük Wintercreeper Çalılıklar (Euonymus fortunei) Az bakım gerektiren Evergreen

Wintercreeper, yayılan bir büyüme alışkanlığına sahip, düşük büyüyen, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Cüce çeşitleri yalnızca bir veya iki fit yükseklikte büyür. Bu az bakım gerektiren çalılar tam güneşte büyür ve parlak sarı ve yeşil yaprakları her ön veya arka bahçeyi aydınlatır. Bu çok yönlü küçük çalı, tam güneş için bir asma veya yer örtücü bitki olarak büyüyebilir.

En iyi kompakt kış sürüngen çalılarından bazıları şunlardır:

  • Euonymus fortunei ‘Emerald’ n ‘Gold’ 30 – 60 cm arasında büyüyen bu güneşi seven, kompakt çalı, geniş sarı kenarları olan parlak, oval yeşil yapraklara sahiptir.
  • Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’ Kremsi beyaz kenar boşlukları olan zümrüt yeşili yuvarlak yapraklı küçük çalı bitkisi. Yapraklar soğuk havalarda pembemsi tonlar geliştirir ve bitki nadiren çiçek açar.
  • Euonymus fortunei ‘Moonshadow’ Bu cüce çalı, parlak renkli sarı ve yeşil yapraklara sahiptir. Ön veya arka bahçenizde koyu renklere ihtiyaç duyduğunuz her yerde küçük bir bordür çalı olarak büyütün.

Cüce Şimşir (Buxus): Yuvarlak Büyüme Olan Küçük Bir Yaprak Dökmeyen Çalı

Kompakt yaprak dökmeyen şimşir çalıları, yeşil perdeler için klasik çit bitkileridir. Yaprak dökmeyen yaprakları, parlak bir parlaklığa sahip küçük oval yapraklara sahiptir. Şimşir çalıları da örnek bitkiler olarak büyüyebilir ve yuvarlak büyümeleri ön bahçelerde çekici özellikler yaratır. Şimşir ağaçlarını sınır çalıları, düşük resmi çitler veya vurgu bitkileri olarak kullanın.

En iyi kompakt şimşir çalılarından bazıları şunlardır:

  • Buxus ‘Green Gem’ – Bu küçük peyzaj çalıları, küçük oval yapraklı, koyu yeşil yapraklardan oluşan yuvarlak bir höyük olarak büyür. Yoğun büyüme alışkanlığı mükemmel düşük çitler yaratır.
  • Buxus microphylla ‘Yeşil Yastık kompakt’ – Adından da anlaşılacağı gibi, bu geniş yapraklı çalı, yumuşak yapraklı, düşük büyüyen bir bitkidir. Kireç yeşili oval yapraklar kışın güzel bir bronz renge dönüşür.
  • Buxus sempervirens ‘Suffruticosa’ – Bu küçük şimşir çitli çalı, yemyeşil yapraklar oluşturan küçük, oval yapraklara sahiptir. 
  • Buxus x “Yeşil Dağ” —Bu cüce çit bitkisi türü, kaplarda yetişen harika görünen sevimli bir konik şekle sahiptir. Ayrıca bu cüce bitkisini bahçe sınırları boyunca yetiştirebilir veya mülkünüzün bir özelliğini vurgulayabilirsiniz.

Cüce Ladin Çalıları

Küçük, kompakt, yaprak dökmeyen ladin çalıları, bahçeler için en popüler kozalaklı ağaçlardan bazılarıdır. Narin iğne benzeri yaprakları, çeşide bağlı olarak zümrüt yeşili veya mavimsi yeşil olabilir. Ladin çalıları ve küçük ağaçlar dik büyüme ve yoğun bitki örtüsüne sahiptir, bu da onları yaprak dökmeyen çitler, temel dikimi veya örnek bitki olarak ideal kılar.

En iyi küçük ladin çalılarından bazıları:

  • Cüce Norveç ladini (Picea abies ‘Pumila’) Bu iğneli kompakt yaprak dökmeyen çalı, düz tepeli dairesel bir şekle sahiptir. Çekici, parlak yeşil iğneler, bu cüce kozalaklı ağaçta yoğun yapraklar oluşturur.
  • Picea pungens ‘Glauca Globosa’ Bu minyatür ladin resimlerinde küre şeklinde, mavi iğneli bir çalı görülmektedir. Yavaş büyüyen cüce yaprak dökmeyen cüce eninde sonunda yaklaşık 1 – 1,2 m boyuna ulaşacaktır.
  • Cüce Alberta ladin (Picea glauca ‘Conica’) 1.2 m’den daha uzun büyümeyen bu piramit şeklindeki yaprak dökmeyen ladin açık yeşil yoğun yapraklara sahiptir. Resmi bir bahçede güneşli bir yere dikin veya ön bahçedeki çekiciliği azaltmak için budama sanatı için kullanın.
  • Picea, ‘Little Gem’e uyuyor İğne benzeri yoğun yaprakları ve düzleştirilmiş yuvarlak şekli olan cüce, yaprak dökmeyen ladin çalı. Bu kompakt çalı, bir kaya bahçesinde veya diğer uzun çalıların önünde harika görünecek.

Kompakt Ardıçlar: Zemin Örtüsü Cüce Yaprak Dökmeyen Çalı

Ardıçlar, keskin veya pullu iğne benzeri yapraklara sahip süs çalılarıdır. İğne yaprakları, çeşide bağlı olarak yeşil, mavi veya altın olabilir. Ardıçlar birlikte yetiştirildiklerinde alçak çitler yapabilir ve genellikle kuraklığa ve geyiklere dayanıklıdırlar. Genellikle ardıç çalıları güneş ışığını sever ve çoğu toprak koşulunda gelişir.

Cüce ardıç çalılarının mükemmel örnekleri şunları içerir:

  • Cüce Japon Bahçesi Ardıç (Juniperus procumbens ‘Nana’) ‘nana’ çeşidi adı, bunun küçük, kompakt bir çalı olduğunu gösterir. Kozalaklı çalı, dikenli mavimsi yeşil iğnelere ve düşük büyüme alışkanlığına sahiptir. Aynı zamanda yer örtüsü bitkisi olarak da faydalıdır.
  • Ardıç “Mavi Yıldız” (Juniperus squamata “Mavi Yıldız”) “Kesintili Ardıç” olarak da adlandırılan bu mavi renkli çalı, bahçe peyzajına çarpıcı bir renk katar. 1 m’den daha uzun olmayan kompakt, güneşi seven çalı, bakım gerektirmez.
  • Juniperus communis ‘Compressa’ Bu yaygın ardıç, dikenli iğne yapraklı, dik bir dik sütunlu ağaca benziyor. Bir konteynır tesisi olarak veya bir ön bahçe peyzajını geliştirmek için kısa dikey vurgular eklemek için idealdir.
  • Yaban Mersini Lokumu Ardıç (Juniperus communis ‘AmiDak’) Bu iğneli yaprak dökmeyen çalı sadece birkaç fit uzunluğunda büyür. Bununla birlikte, geniş, yayılan bir büyümeye sahiptir. Bazen çalı kozalağı mavi kozalaklar üretir.
  • Juniperus horizontalis ‘Andorra Compacta’ 0.5 m’den daha kısa boylu olan bu sürünen minyatür ardıç çalılarının yeşil yumuşak iğne yapraklarına ve geniş bir yayılımına sahiptir.

Japon Skimmia (Skimmia Japonica): Çiçekli Cüce Yaprak Dökmeyen

Japon Skimmia cüce, gölge seven bir çalıdır, deriden, mızrak şeklindeki yapraklardan oluşan yoğun bitki örtüsü vardır. Japon Skimmia yaprak dökmeyen çalılar, süslü kırmızı meyvelere dönüşen çok sayıda kokulu çiçek kümeleri üretir. Bakımı kolay çalılar kubbe şeklindedir ve yalnızca maksimum 1,2 m büyür.

Japon Skimmia, güzel yeşillik ve parlak, gösterişli çiçekler istiyorsanız, çok az bakım gerektiren gür bir bitkidir.

Cüce Orman Gülleri

Orman gülleri, herhangi bir çalıdaki en gösterişli çiçeklerden bazılarını üretir ve bahçeniz için bol miktarda cüce çeşidi vardır. Bu çiçekli yaprak dökmeyen çalılar yuvarlak bir şekle sahiptir ve çarpıcı bir çiçek dizisi üretir. Çiçekler mordan pembeye, beyaz, kırmızı, turuncu ve mavi çiçeklere kadar değişen renklerde olabilir. Orman güllerinin cüce çeşitleri, çeşide bağlı olarak 0,6 ila 1,8 m arasında büyür.

En düşük büyüyen ormangülü çalılarından bazıları şunlardır:

  • Kompakt ‘Hino Crimson’ Azalea (Rhododendron ‘Hino Crimson’) 1 m’den daha uzun boyları olmayan, çarpıcı çiçekli kompakt bir çalı. Yoğun şekilde büyüyen çalı kubbe şekline ve 1,5 m’ye kadar genişliğe sahiptir.
  • Ormangülü ‘Yay Çanları’ – Pembe kokulu çiçeklerden oluşan güzel kümeler, çiçek açtığı zaman bu küçük yaprak dökmeyen çalıyı kaplar. Parlak, koyu yeşil yapraklar kış boyunca rengini korur.
  • Dwarf Indica Azalea (Rhododendron eriocarpum) Çoğu iklimde her zaman yeşil olan bu cüce çiçekli çalı sadece 0,6 m uzunluğa kadar büyür. Bu yuvarlak geniş yapraklı çalıyı, küçük çiçekli bir çit veya aksan bitkisi olarak çalı kenarlarında büyütün.
  • Compact Maximum Rhododendron (Rhododendron ‘Maximum Compacta’) İlkbaharın sonlarında çiçek açan koyu yeşil yaprakları ve pembe çiçekleri olan küçük, çalı gibi ve dayanıklı, yaprak dökmeyen bir çalı. Sınırlar veya düşük gayri resmi çit için iyi bir bitki.

Cüce Holly (Ilex): Dikenli Küçük Yaprak Dökmeyen Çalı

Güvenlik veya mahremiyet çitleri olarak büyüyen cüce, herhangi bir bahçe için az bakım gerektiren bir peyzaj çözümüdür. Parlak yaprak dökmeyen yapraklar, kışın kırmızı meyveler ile tezat oluşturuyor. Bazı yaprak dökmeyen kutsal türlerin koyu yeşil yaprakları varken, diğerleri parlak, alacalı dikenli yapraklara sahiptir. Tüm kompakt kutsal çeşitler, tam güneşte veya kısmi gölgede gelişir.

En iyi kompakt küçük çobanpüskülü çalılarından bazıları şunları içerir:

  • Kompakt Inkberry Holly (Ilex glabra ‘Compacta’) 1,2 m uzunluğa ulaşan oval şekilli bir büyümeye sahip geniş yapraklı, kompakt bir çobanpüskülü çalı. Yuvarlak, dikdörtgen, pürüzsüz yapraklar yoğun, yaprak dökmeyen yapraklar oluşturur.
  • Ilex vomitoria ‘Nana’ Bu cüce kutsal çalıların resimleri, onun küresel, kompakt bir bitki olarak büyüdüğünü gösteriyor. Güzel yeşillik koyu yeşile dönmeden önce sarı renkte başlar.
  • Ilex crenata ‘Cüce Pagoda’ Kısa gövdelerde büyüyen ince parlak yeşil yapraklar, bu dekoratif süper cüce kutsal çalıyı oluşturur. Bu yavaş büyüyen, az bakım gerektiren çalıların maksimum 1 m yüksekliğine ulaşması 20 yıl alabilir.

Kompakt Oregon Holly Üzüm (Mahonia aquifolium ‘Compacta’): Meyveli Yaprak Dökmeyen Bir Cüce

Bu kompakt yaprak dökmeyen çalılar, ortak adlarını üzüm gibi büyüyen çilek salkımlarından alır. Bu çiçekli çalıların yavaş büyümesi, maksimum büyüme yüksekliğine (1 m’ye) ulaşmasının birkaç yıl sürdüğü anlamına gelir. Bu cüce Mahonia çalıları, parlak yeşil yapraklarla kontrast oluşturan sivri uçlar şeklinde sarı çiçek kümeleri üretir.

Bu küçük çalıların yaprakları her zaman yeşil iken, yeni yaprak büyümesi kırmızımsı-bronz, olgun yapraklar yazın yeşil, sonbahar ve kış aylarında mor-bordo rengine dönüşür.

Küçük Arborvitae Çeşitleri (Mazı)

Arborvitae çalıları ve küçük ağaçlar, mahremiyet ekranları veya rüzgar perdeleri olarak kullanılan en yaygın çit bitkilerinden bazılarıdır. Bazı kompakt peyzaj düzenlemesi ağaççık çalıları yuvarlak bir büyüme alışkanlığına sahipken, diğerleri piramidal bir şekle sahiptir. 

Bununla birlikte, tüm arborvitae çalılarının birkaç özelliği vardır: yumuşak yeşil yapraklar, yoğun ve kompakt bir yapı ve bunlar, çitler için mükemmel, az bakım gerektiren bitkilerdir.

En iyi cüce arborvitae çeşitlerinden bazıları:

  • Mazı occidentalis ‘Küçük Dev’ Yumuşak, tüylü yaprakları olan cüce, küre şeklinde yaprak dökmeyen çalı. Güneşli bir bahçede alçak bir çit veya örnek bitki için mükemmel bir çalıdır. 1,2 m yüksekliğe ulaşmak yıllar alır.
  • Mazı orientalis ‘Aurea Nana’ Dik bir büyümeye ve doğal piramidal şekle sahip bir cüce çardak. Bu hızlı çalıların yaprakları, pul benzeri yapraklar ve parlak, altın sarısı ve yeşil renklerle yumuşaktır. Küçük bahçelerdeki kaplar için veya canlı bir perde olarak mükemmel bitki.
  • Mazı occidentalis “Ateş Şefi” “Congabe olarakda adlandırılan bu yuvarlak ağaçlı çalı, parlak sarıdan adaçayı yeşiline ve sonbaharda kırmızı tonlara dönüşen yumuşak yeşil yapraklara sahiptir. Minyatür boyutu, onu çalı sınırları, alçak çitler veya temel ekimi için mükemmel kılar.
  • Mazı occidentalis ‘Hetz Midget’ Bu güzel küre şeklindeki cüce çardak, düz bir tepeye sahip yumuşak, yuvarlak bir top olarak büyür. Yelpaze şeklindeki pullu kozalaklı yaprak kümeleri yoğun bitki örtüsü oluşturur.
  • Mazı occidentalis ‘Woodwardii’ Daha büyük bir ağacın cüce bir çeşidi olan bir başka yuvarlak Mazı kozalağı. Bu popüler peyzaj çalıları yazın yeşil, kışın bronz rengindedir.

Pittosporum tenuifolium ‘Golf Topu’: ​​Yuvarlak Şekilli Kompakt Bir Yaprak Dökmeyen Çalı

Adından da anlaşılacağı gibi, bu cüce çalı yuvarlak, top benzeri bir şekle sahiptir. Küçük, yuvarlak kösele yapraklar, yoğun yeşilliklerini oluşturur. Çalı, kokulu mor çiçekler üretir. Süs çalılarını tam güneşte küçük bir sınır çalı, örnek bitki veya 1 m’lik yüksek çiçekli çit olarak büyütün.

Küçük Porsuk Çalıları

Yumuşak iğneler ve cüce porsuk çalılarının yoğun büyümesi, bu kozalaklıları, yaprak dökmeyen peyzaj çalıları söz konusu olduğunda en iyi seçenek haline getirir. Çoğu kompakt porsuk dik büyümeye sahiptir ve tam güneşte büyür. Porsuk cüce çalıları mükemmel çit bitkileri, süs bordür çalıları veya çekici fondöten bitkileridir.

En iyi cüce porsuk çalı bitkilerinden bazıları şunlardır:

  • Cüce Parlak Altın Japon Porsuğu (Taxus cuspidata ‘Parlak Altın’) Bu düşük büyüyen porsuk ağacı geniş bir yayılıma sahiptir. Çalı bitkisi, yaklaşık 1 m boyunda yoğun bir bitki örtüsü höyüğüne dönüşür. Tam güneşte dikilen yumuşak iğneli yapraklar parlak sarımsı yeşildir.
  • English Porsuk (Taxus baccata ‘Repandens’) Yaprak dökmeyen yeşilliklerin yayılmasına ihtiyaç duyulan popüler bir cüce çalı. Parlak koyu yeşil iğneler ve kırmızı kozalaklar, bu az büyüyen çalıyı son derece süslü kılar.
  • Anglo-Japon Porsuk (Taxus x media ‘Densiformis’) Yarı bodur, yaprak dökmeyen bir çalı olarak tanımlanan bu popüler çit bitkisi, küçük, yuvarlak bir çalı olarak büyür. Yumuşak parlak yeşil iğneler ve mercan kırmızısı kozalaklar, bunu çarpıcı bir peyzaj çalılığı yapar.

Cüce Çam Çalıları (Pinus) – Yaprak Dökmeyen Çalı Gibi Küçük Ağaç

Cüce çam çalıları kompakt, bodur bir büyümeye sahiptir ve peyzajlı bahçeler için idealdir. Cüce çam çalıları minyatür yaprak dökmeyen ağaçlara benziyor ve evin ön tarafına zarafet ve egzotik bir dokunuş katıyor. Bazı süs çalıları 30 cm uzunluğundadır ve diğerleri 1.2 m kadar büyüyebilir. Cüce çam çeşitleri tam güneşte büyür ve soğuk sert çalılardır.

Ön veya arka bahçeler için en iyi kısa, kompakt çam çalıları:

  • Pinus strobus ‘Nana’ Doğu Beyaz çamının cüce çeşidi kubbe şeklinde, gümüşi mavi iğneler ve yoğun, kompakt bir büyümeye sahiptir.
  • Cüce Doğu Beyaz çamı (Pinus strobus ‘Blue Shag’) Bu kompakt iğne yapraklı çalı, yumuşak, mavimsi-yeşil iğneleri olan bir küre şekline sahiptir. 1,8 m’ye kadar büyümesine rağmen, bu yüksekliğe ulaşması uzun yıllar alır.
  • Pinus strobus Horsford’ İğneli yaprakları ve oval bir büyüme alışkanlığı olan bir başka çarpıcı cüce yaprak dökmeyen çam fidanı. Uzun bodur çalı 30 cm’den fazla büyümeyecektir.
  • Pinus strobus Vanderwolfs Green Globe Birçok cüce çam çalılarında olduğu gibi, bu yaprak dökmeyen, yeşil iğneli, yuvarlak, çalılık bir kozalaklı ağaçtır. Bu minyatür Doğu Beyaz çamı çeşidi tam güneşte büyür.
  • Cüce Sarı Çamı (Pinus sylvestris ‘Pumila’) Bu çok gövdeli iğneli yaprak dökmeyen çalı bitkisinin mavimsi yeşil iğneleri ve yoğun yaprakları vardır. Cüce Sarıçam, az bakım gerektiren bir peyzaj cüce çalıdır.

Altın Tılsım Sahte Selvi (Chamaecyparis pisifera ‘Altın Tılsım’)

Bu kompakt, cüce kozalaklı ağaçta iplik benzeri altın sarısı iğneler vardır. Zarif gövdeler, çalıya gür bir görünüm veren ağlayan bir büyüme alışkanlığına sahiptir. Küçük bir çit, sınır çalı veya aksan bitkisi olarak tam güneşte büyütün. Bu yavaş büyüyen yaprak dökmeyen çalı, sıralı boyunu korumak için ara sıra budama ile 1 m’ye kadar büyür.

Kış Heath (Erica carnea)

Kışlık, çiçek açan en eski cüce çalılarından biri olan ve hoş mor çiçeklere sahip, kompakt çiçekli yaprak dökmeyen bir bitkidir. Az büyüyen çalı, minimum özenle yıl boyunca mükemmel toprak örtüsü sağlayan iğne benzeri yapraklara sahiptir. 1 m’den daha uzun büyümeyen kış fundası, kışın sonu ve erken ilkbahar manzaralarına bol miktarda renk sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lordbahis - aresbet - romabet - ligobet - betorder - hititbet - betmarino - mrbahis - nisanbet - betovis - bet10bet - milosbet - oleybet - şutbet - bahisnow - imajbet - jojobet - holiganbet - metroslot - yodabet